Schaatspeloton.nl - Nieuws - Fredrik Nylén Zweeds kampioen marathonschaatsen

Fredrik Nylén Zweeds kampioen marathonschaatsen

geplaatst vrijdag 21 februari 2020 om 22:21:20 op Schaatspeloton.nl

Zweeds kampioen Fredrik Nylén op het podium geflankeerd door Johnny Sundström en Kristoffer Kollberg.

Zweeds kampioen Fredrik Nylén op het podium geflankeerd door Johnny Sundström en Kristoffer Kollberg. (bron: Gert Coone)

Fredrik Nylén uit Karlstad is de nieuwe Zweedse kampioen marathonschaatsen. Op het Tavelsjö-meer in Umeå klopt hij zaterdag na een wedstrijd van 52 kilometer van Johnny Sundström uit Piteå en Kristoffer Kollberg uit Umeå. Nylén was in het verleden ook al winnaar van de ondertussen ter ziele gegane Zweedse natuurijsklassieker de Vikingarännet. Eva Lagrange, in het verleden actief in het Nederlandse topdivisiepeloton, reed sneller dan alle mannen maar was de enige vrouw die zich had ingeschreven voor de titelstrijd waardoor zij volgens de reglementen van de Zweedse bond niet tot kampioene kon worden gekroond.

Het Zweeds kampioenschap zou oorspronkelijk plaatsvinden in Sigtuna, vlakbij Stockholm. Door de extreem zachte winter lag daar helaas geen ijs, waardoor de Zweedse schaatsfederatie het evenement in laatste instantie besloot te verplaatsen naar het veel noordelijker gelegen Umeå. Daar ligt elke winter een goed onderhouden geveegde ijsbaan van 13 tot 20 kilometer lang.

Door de late verhuizing stonden er uiteindelijk 13 Zweedse schaatsers aan de start van het 52 kilometer lange kampioenschap. Nylén haalde het in 1 uur en 51 minuten voor Sundström en Kollberg. Opmerkelijk was dat niemand de afstand sneller schaatste dan de plaatselijke topper Eva Lagrange, tot enkele jaren geleden nog actief in het Nederlandse marathoncircuit en winnares van de Vikingarrännet in 2017. Zij had slechts 1 uur en 50 minuten nodig om de 52 kilometer af te leggen. Omdat zij de enige vrouw was die zich voor het Zweeds kampioenschap had ingeschreven, kreeg zij - naar de letter van het Zweedse reglement - de titel niet toegekend.

Naast het Zweeds Kampioenschap stond zaterdag ook de Tavelsjörännet over 104 kilometer op het programma. Die werd bij de mannen gewonnen door de Nederlandse master Niek Bravenboer. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Belgische master Katrien Buyse.

De Zweedse federatie heeft met de plaatselijke schaatsclub Tavelsjö AIK een overeenkomst gesloten om ook de komende twee winters het Zweeds Kampioenschap Marathon te organiseren op het ijszekere Tavelsjö-meer.

Door Gert Coone, verslaggever ter plaatse