Schaatspeloton.nl - Nieuws - Lars Hoogenboom wint uitgestelde World GP Tunabyggen

Lars Hoogenboom wint uitgestelde World GP Tunabyggen

geplaatst vrijdag 13 januari 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Lars Hoogenboom wint in Borlänge zijn eerste natuurijsmarathon, de World Grand Prix Tunabyggen.

Lars Hoogenboom wint in Borlänge zijn eerste natuurijsmarathon, de World Grand Prix Tunabyggen. (bron: Stichting International Sport Events)

De op donderdag vanwege dooi uitgestelde World Grand Prix Tunabyggen is vrijdag gewonnen door Lars Hoogenboom (Adformatie). Een kopgroep van 10 man finishte in Borlänge na 80 km met 2 minuten voorsprong op het peloton. Bij de Dames was het Elma de Vries (DSB) die de wedstrijd over 60 kilometer won.

Eigenlijk had de eerste wedstrijd op het Zweedse ijs al donderdag verreden moeten worden. Dooi had er echter voor gezorgd dat een nieuwe dunne ijslaag boven op de dikke ijsvloer was gekomen. Er zouden gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en daarom werd de wedstrijd afgelast. In de nacht van donderdag op vrijdag werd de toplaag met schuifmachines van de baan verwijderd en kon er op vrijdag alsnog geschaatst worden.

Met temperaturen boven het vriespunt was de ijslaag zacht geworden wat niet optimaal was voor het peloton. Bij de Heren wist een groep van 10 man te ontsnappen en een ruime voorsprong te nemen op het peloton. Na 80 kilometer was Lars Hoogenboom (Adformatie) de sterkste in de eindsprint. Jeroen de Vries (Time Out Sport/zwembadplein.nl) moest genoegen nemen met de tweede plek, Tristan Loy (Jorritsma Bouw) eindigde als derde. Arjan Smit (Nefit HR Ketels) werd elfde door de sprint van het peloton te winnen. In dat peloton eindigde de kersverse Nederlandse B-Kampioen op kunstijs, Herjan van den Heuvel (vd Hoogen Tegels & San.), op de zestiende plek als beste B-rijder. Het was voor Lars Hoogenboom de eerste natuurijsoverwinning. "De eindsprint verliep vlekkeloos voor me. Met de wind in de rug kon niemand me bijhouden. Ik heb de laatste 200 meter in ieder geval niemand meer gezien", aldus een tevreden winnaar.
Na een lange revalidatieperiode vanwege een blessure opgelopen bij de valpartij in de Finale van de Essent Driedaagse maakte Ruud Aerts (Frisia Financieringen) in Borlänge weer zijn rentree. Hij eindigde met een achterstand van 2.17 minuten op de 65e plaats.

Bij de Dames was het Elma de Vries die met lichte voorsprong de wedstrijd wist te winnen. Na 60 kilometer had zij 2 seconde voorsprong op een pelotonnetje met daarin de nummers twee, Daniëlle Bekkering (DSB), en drie, Jolanda Langeland (Enkhuizer Almanak).

Zaterdag staat in Borlänge de 100 kilometer wedstrijd op het programma. IJs en weder dienende zal om 12.00 uur het startschot worden gegeven voor de rijders van de A en B Divisie en het Damespeloton.