Schaatspeloton.nl - Nieuws - Gary Hekman pakt eerste overwinning in rood-wit-blauw

Gary Hekman pakt eerste overwinning in rood-wit-blauw

geplaatst zaterdag 11 januari 2020 om 21:58:03 op Schaatspeloton.nl

Gary Hekman wint voor het eerst in het rood-wit-blauw.

Gary Hekman wint voor het eerst in het rood-wit-blauw. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Groningen heeft Gary Hekman (AB Vakwerk) de Bouwselect Marathon, de tiende etappe in de KPN Marathon Cup gewonnen. De Nederlands Kampioen klopte na 125 ronden zijn medevluchters Mats Stoltenborg (Or Quest / Bouw & Techniek) en Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans / Interfarms). Voor Hekman was de Groningse winst de eerste overwinning in zijn rood-wit-blauwe kampioenstrui. Klassementsleider Bart Hoolwerf (AB Vakwerk) won achter de solo ontsnapte achtervolger Jouke Hoogeveen (Bouwselect) de pelotonsprint om de vijfde plaats en blijft in het oranje.

De koers ontbrandde voor de mannen pas in de slotfase en zeer plotseling. Mats Stoltenborg had nog geen 15 meter voorsprong op het peloton toen Bart de Vries (Or Quest / Bouw & Techniek) zich al liet afzakken om hem aan een ronde voorsprong te helpen. Andere ploeggenoten van Stoltenborg volgden en kort maar hevig was er volop spektakel op het ijs. Toen de rook was opgetrokken vonden behalve Stoltenborg ook Gary Hekman en Sjoerd den Hertog zich in een groep ondersteund door ploeggenoten op weg naar een ronde voorsprong. Die ronde werd gepakt. Jouke Hoogeveen probeerde op een vergelijkbare wijze ook nog naar een ronde voorsprong te gaan, maar voor de Noord-Hollander bleef het bij een vierde plaats voor het sprintende peloton waar Bart Hoolwerf Christiaan Hoekstra (PGMBakker / Stehmann / Viking) en Robert Post (Okay Fashion & Jeans / Interfarms) klopte.

Gary Hekman begon de finale met een gat op Stoltenborg en Den Hertog. Stoltenborg dwong hier Den Hertog de kop op om Hekman af te schudden, maar voor Den Hertog ging het te ver om het werk alleen op te knappen. Keer op keer kwam Hekman dichtbij het leidende tweetal waarna Den Hertog weer aanging, Stoltenborg volgde en de thuisrijder de kop opdrong. Bij het luiden van de bel kwam Gary Hekman definitief terug en in de sprint strafte hij het niet doorrijden van zijn medevluchters af door de zege naar zich toe te trekken. Mats Stoltenborg finishte als tweede, de derde plaats was voor Sjoerd den Hertog.

Mats Stoltenborg ontving na afloop naast de bloemen voor de tweede plaats ook de Jan Uitham Prijs voor de schaatser met de meeste aanvalslust.

Bekijk ook:

Uitslag