Schaatspeloton.nl - Nieuws - Lisa van der Geest geeft Turner eerste overwinning: "Dit geeft vertrouwen richting natuurijs"

Lisa van der Geest geeft Turner eerste overwinning: "Dit geeft vertrouwen richting natuurijs"

geplaatst zaterdag 11 januari 2020 om 09:53:38 op Schaatspeloton.nl

Lisa van der Geest brak de ban voor Team Turner. Zij won dinsdag op Flevonice.

Lisa van der Geest brak de ban voor Team Turner. Zij won dinsdag op Flevonice. (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

Met haar derde overwinning op rij op Flevonice heeft Lisa van der Geest gezorgd voor de eerste overwinning voor het dit seizoen in het marathonschaatsen debuterende Turner. "We wisten wel dat kunstijs lastig ging zijn omdat er momenteel veel sprintersploegen zijn die niet echt baat hebben bij een ontsnapping." Blikt de Zuid-Hollandse terug op de eerste seizoenshelft waar Team Turner er vaak naast greep. "Aan de andere kant zijn er weinig ploegen zoals de onze die echt willen, en kunnen, aanvallen. De sprinters hoeven dus vrij weinig mensen in de gaten te houden."

Lisa van der Geest nadert Mariska Huisman op Flevonice
Voor Van der Geest was haar overwinning dinsdag in de Flevobokaal haar vijfde zege op het bijna-natuurijs van Flevonice. Hiermee staat zij twee overwinningen achter Mariska Huisman die met zeven overwinningen recordwinnares is op de trajectijsbaan nabij het Veluwemeer. In de tijd dat Huisman haar zeven overwinningen behaalde werd er vaak nog meerdere keren in het jaar in de Flevopolder gereden. Zo won de Noord-Hollandse, voormalig ploeggenote van Van der Geest, vier Super Prestigewedstrijden en ook nog twee etappes in de KPN Grand Prix die toen Flevonice aandeed. "Dat waren nog eens tijden!" klinkt met enige weemoed in de stem van Lisa van der Geest die het lastig vind om aan te geven waarom zij zo goed scoort op Flevonice. "Misschien is het dat ik heel effectief schaats, waardoor ik kan blijven gaan."

"Het ging eigenlijk vanaf de start hard"
Gaan is wat Van der Geest en haar ploeggenoten dinsdag ook deden op jacht naar hun eerste overwinning van het seizoen. "Het ging eigenlijk vanaf de start hard. Iris (van der Stelt, red.) trapte gelijk het gaspedaal in. Ik kwam al snel in kopgroep met Beau Wagemaker, Yvonne Nauta, Chantal Hendriks en Jessica Merkens. CENNED miste de boot en deed verwoede pogingen het dicht te rijden. Imke Vormeer maakte vervolgens de sprong vanuit het peloton." Nadat Hendriks en Merkens letterlijk uit de kopgroep wegvielen maakte Van der Geest's ploeggenoten Dieuwertje van Kalken en Iris van der Stelt nog de oversteek waardoor er een kopgroep van zes ontstond met Van der Stelt, Van Kalken, Nauta, Wagemaker, Vormeer en Van der Geest zelf. "Met het rondebord op 6 zijn Iris en ik gedemarreerd en kregen we alleen Imke mee, die daarna geen kopwerk meer deed. Uiteindelijk zijn Iris en ik in de laatste 3 rondes om beurten gaan demarreren, waarna ik aan het langste eind trok."

"Dit geeft vertrouwen richting natuurijs"
Van der Geest schreef voor het derde jaar op rij de overwinning op Flevonice bij op haar erelijst. Daarmee werd ook de ban gebroken voor Team Turner. "Ik blij met deze eerste overwinning! Dit geeft vertrouwen richting natuurijs." Aldus een opgewekte Van der Geest die in 2017 de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee won en vorig seizoen nog de vijfde KPN Grand Prixwedstrijd in LuleƄ won.