Schaatspeloton.nl - Nieuws - Nederlands Kampioene Irene Schouten blijft winnen in Thialf

Nederlands Kampioene Irene Schouten blijft winnen in Thialf

geplaatst zaterdag 4 januari 2020 om 20:38:53 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten blijft winnen in Thialf.

Irene Schouten blijft winnen in Thialf. (bron: Schaatspeloton.nl)

Terug in haar rood-wit-blauwe kampioenspak heeft Irene Schouten (Royal A-ware) de KPN Marathon Cup in Heerenveen gewonnen. In de massasprint rekende de vijfvoudig Nederlands Kampioene marathonschaatsen af met Marijke Groenewoud (ZiuZ) en Francesca Lollobrigida (Lasaulec). Voor Irene Schouten was het haar negende overwinning op rij en haar twaalfde in totaal op het snelle ijs van Thialf. Kelly Schouten (ZiuZ) finishte op de vierde plaats net naast het podium maar behield haar oranje leiderspak.

Met aan het vertrek een aantal buitenlandse gastrijders begonnen de dames aan de eerste wedstrijd na het NK marathonschaatsen van afgelopen nieuwjaarsdag waar Irene Schouten haar record vijfde overwinning had behaald. In Thialf konden de dames gaan proberen revanche te nemen, maar opnieuw kon geen aanval ruimte krijgen. Niet dat het niet geprobeerd werd. Of het nu Pien Keulstra (A6.nl Groot in auto's), Britt Tjalma (Rekenservice / VGR), Bente Kerkhoff (Jacobus.nl), Lisanne Buurman (BTZ.nl) en Daphne Alderts (BTZ.nl) vroeg in de wedstrijd was of later in de wedstrijd een duo-aanval van Janneke Ensing (Speelman / Haak) en Anne Leltz (Jacobus.nl) geen van de vluchters hadden ook maar een moment kans. Opnieuw heerste Carien Kleibeuker (Royal A-ware) aan de kop van het peloton in dienst van Irene Schouten.

Ook de A-waredames zelf schuwde de aanval niet en in de finale vond Carien Kleibeuker zich samen met Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud), Loes Adegeest (Smit Consultancy / Husqvarna), Janneke Elzinga (iM FARMING), Laura van Ramshorst (CENNED) en Nicky van Leeuwen (Mastermind) in een aanvalsgroep. Ook die groep kreeg geen ruimte toen meerdere dames probeerde te springen van achteruit en uiteindelijk het hele peloton weer aansloot.

De sprint zou in Thialf de winnares gaan bepalen. Francesca Lollobrigida probeerde de sprint van Irene Schouten enigszins te ontregelen door vroeg aan te gaan. Maar de Italiaanse werd al voor de laatste bocht overvleugeld door Irene Schouten die naar haar twaalfde overwinning in Heerenveen snelde. Marijke Groenewoud finishte nog tussen Irene Schouten en Francesca Lollobrigida als tweede en behield de witte leiderstrui. Het oranje was na afloop opnieuw voor Kelly Schouten die met een vierde plek Lollobrigida maar een paar puntjes dichterbij zag komen en de tussenstand nog steeds aanvoert.

De buitenlandse gastrijdsters kwamen in Heerenveen niet ver. Claudie Pechstein stapte na een zestig ronden uit koers. De Poolse dames Magdalena Czyszczon, Karolina Bosiek en Karolina Gasecka en de Estse Saskia Alusalu finishte wel de wedstrijd maar kwamen er in de sprint niet aan te pas.

Bekijk ook:

Uitslag