Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten snelt naar record, wint vijfde keer op rij NK marathonschaatsen

Irene Schouten snelt naar record, wint vijfde keer op rij NK marathonschaatsen

geplaatst woensdag 1 januari 2020 om 17:32:48 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten weet het zij wint voor de vijfde keer het NK marathonschaatsen.

Irene Schouten weet het zij wint voor de vijfde keer het NK marathonschaatsen. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Enschede heeft Irene Schouten (Royal A-ware) voor de vijfde keer op rij het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen gewonnen. In een wedstrijd waarin Carien Kleibeuker (Royal A-ware) vele aanvallen, waaronder een late solo-aanval van Janneke Ensing (Speelman - Haak) moest neutraliseren maakte Schouten het werk af in de massasprint. Marijke Groenewoud (ZiuZ) mocht voor het zilver naar het podium, brons was er voor Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's). Met haar vijfde titel evenaart Schouten het recordaantal van Atje Keulen-Deelstra.

Vooraf was al de vraag wie Irene Schouten van haar record vijfde Nederlandse titel zou gaan houden. In het actieve peloton bevond zich zelfs geen andere Nederlands kampioen meer nu Schouten vier jaar op rij het rood-wit-blauw had mogen aantrekken. Met haar zo vertrouwde aanvaldoder Carien Kleibeuker achter de hand had je vooraf op kunnen schrijven dat het op een massasprint zou uitdraaien. Maar toch kwam het Schouten in Enschede niet aanwaaien. Zeker bij een zevensvrouwskopgroep had Kleibeuker hulp nodig om het gat te dichten. Yvonne Nauta (Jacobus.nl), Beau Wagemaker (A6.nl Groot in auto's), Paulien Verhaar (Smit Consultancy / Husqvarna), Janneke Ensing (Speelman - Haak), Nicky van Leeuwen (Mastermind), Inge Mostert (Nedflex) en Iris van der Stelt (Turner) koersten lang voor het peloton en op moment leek de hegemonie van Kleibeuker even in gevaar te brengen. Zij had hulp van ZiuZ nodig om het gat dicht te krijgen en toen dat dicht was viel het eigenlijk niet meer stil.

Ook Irene Schouten zelf kroop vaak mee in de aanval maar als zij mee was leek iedereen meteen mee te willen zijn in deze kansrijke ontsnapping. Daarmee kwam het peloton snel terug. Toen de grote groep even stil viel kozen Sara van Vliet (Forte / Van der Steen) en Dieuwertje van Kalken (Turner) de aanval maar hoewel zij snel een grote voorsprong pakte was het vrij snel duidelijk dat het peloton weer terug zou komen.

Dit was anders bij een splijtende demarrage van Janneke Ensing. De Drentse, recordwinnares in Enschede, nam snel een halve ronde voorsprong en keek het peloton in de rug. Terugzakkende steun in de persoon van Janet Beers (Speelman - Haak) kwam echter te laat. Zo’n vijftien ronden reed Ensing solo, maar ook zij werd een prooi voor Carien Kleibeuker waarna de massasprint de winnares ging bepalen.

Hierin stond geen maat op Irene Schouten. Rustig kon zij haar hand met vijf uitgespreide vingers in de lucht steken om haar vijfde Nederlandse titel in het marathonschaatsen te kunnen vieren. Marijke Groenewoud kwam achter Schouten als tweede over de streep, de derde plaats was er voor Manon Kamminga. Met haar vijfde titel komt Schouten op gelijke hoogte met recordkampioene Atje Keulen-Deelstra. De overwinning in Enschede betekende haar veertigste op kunstijs waarmee zij nu op de vierde plaats staat in deze eeuwige ranglijst.

Bekijk ook:

Uitslag