Schaatspeloton.nl - Nieuws - In Enschede won niemand vaker dan Janneke Ensing; "het podium is leuk, maar alleen winnen telt"

In Enschede won niemand vaker dan Janneke Ensing; "het podium is leuk, maar alleen winnen telt"

geplaatst dinsdag 31 december 2019 om 14:29:58 op Schaatspeloton.nl

Janneke Ensing kiest als zovaak de aanval.

Janneke Ensing kiest als zovaak de aanval. (bron: Schaatspeloton.nl)

Met het NK nieuwjaarsdag in Enschede gaat de blik naar wie er in het verleden eerder op deze nog jonge ijsbaan hebben gewonnen. Daarbij valt iets bijzonders op bij de vrouwen. Niemand won vaker op IJsbaan Twente dan Janneke Ensing. Sterker nog; Janneke Ensing is de enige vrouw die meer dan eens op Twents ijs won. Ook nieuwjaarsdag staat de Drentse aan het vertrek bij het NK. "Het NK staat natuurlijk nog wel hoog op mijn lijstje. Ik was al twee keer tweede en het podium is leuk, maar alleen winnen telt."

'Waarom de IJsbaan Twente haar zo goed ligt?' de schaatsster van Speelman-Haak moet er even over nadenken. "Ja, in Enschede is het altijd goed ijs. Toch zijn het vaak zware wedstrijden." aldus Ensing die dus meer dan wie ook op IJsbaan Twente won. "Maar het is ook alweer een tijdje geleden" wijst ze op het feit dat haar laatste overwinning op het ijs waar woensdag het NK verreden wordt uit 2016 stamt. "Die snelheid die ik toen had en waarmee ik ook in een massasprint of een grote groep kon winnen heb ik nu niet meer." Dat vraagt dus om andere plannen want de aanblik van het rood-wit-blauw kriebelt toch nog wel. "Het NK staat natuurlijk nog wel hoog op mijn lijstje. Ik was al twee keer tweede en het podium is leuk, maar alleen winnen telt."

Naweeën van rugblessure
Het schaatsseizoen verloopt voor Ensing anders dan gewenst. "Ik had eigenlijk meer willen gaan schaatsen, maar mijn rugblessure van van de zomer heeft dat voorkomen." Aldus de in de zomer op world-tourniveau als wielrenster actieve rijdster. Bij een val in de Boels Holland Ladies Tour was voor haar dat wielerseizoen al in september voorbij en de naweeën van die val voorkwamen ook dat ze meer op de schaats kon staan.

Toch ontbrak Ensing, die volgend wielerseizoen voor Michelton-Scott zal uitkomen, dit seizoen alleen in Breda in het marathonschaatsen toen zij op trainingstage was. "Het spelletje blijft gewoon leuk" spreekt Ensing met liefde over het marathonschaatsen. "Ik denk dat we dit jaar al hebben laten zien dat we mooie koersen kunnen rijden." Of dat nieuwjaarsdag ook zo gaat zijn durft ze niet echt te zeggen. "Het hangt er vanaf wie er aan de start staan, als iedereen er is wordt er vaak teveel gekeken."

Ensing wil zich dan in elk geval vooraan laten zien. "We gaan proberen een massasprint te voorkomen en misschien kan ik dan aan het eind nog wel iets proberen" zo laat Ensing de rood-wit-blauwe droom levend.

De dames starten woensdag om 16:00 uur en koersen over een afstand van 100 ronden.

Bekijk ook:

Janneke Ensing
De schaatssters met de meeste overwinningen in Enschede