Schaatspeloton.nl - Nieuws - Nederlandse Titels Arjan Smit en Foske Tamar v.d. Wal

Nederlandse Titels Arjan Smit en Foske Tamar v.d. Wal

geplaatst zondag 8 januari 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

De Nieuwe Nederlandse Kampioen in de A Divisie, Arjan Smit (Nefit HR Ketels)

De Nieuwe Nederlandse Kampioen in de A Divisie, Arjan Smit (Nefit HR Ketels) (bron: Schaatspeloton.nl)

In Den Haag hebben Arjan Smit (A Divisie, Nefit HR Ketels), Foske Tamar v.d. Wal (Dames, Subsidiecheck.nl), Herjan v.d. Heuvel (B Divisie, vd Hoogen Tegels & San.) en Arjan Bakker (Veteranen) de Nederlandse Titels op kunstijs behaalt. In een goed gevulde De Uithof reden de Nederlandse rijders in het schaatspeloton hun nationale kampioenschappen.

Veteranen
Voor het eerst dit seizoen waren de Veteranen weer op het landelijke podium te zien. De KNSB had vorig seizoen besloten om nog slechts twee landelijke Veteranen wedstrijden te laten verrijden, het Nederlands Kampioenschap is daar de eerste van.
Een groep van acht Veteranen slaagde erin het peloton te dubbelen. Verschillende toppers uit het klassement van de Noord-Oost Competitie (Albert Bakker, Sjouke Hellinga, Arend Veenhof, Herman Veneman) en het 5-Banentoernooi (Arjan Bakker en Jurgen Meijer) waren in de kopgroep aanwezig. Egbert Post en Frans Biemond zijn niet terug te vinden in deze competities maar hadden zich in baanwedstrijden weten te plaatsen.
Na de finale was het Arjan Bakker die de nationale titel mocht vieren. De leider van het 5-Banentoernooi verwees Jurgen Meijer naar de tweede en Sjouke Hellinga naar de derde plaats.
De geklopte Veteranen hebben op 26 februari in Utrecht tijden de Essent Cup Finale een mogelijkheid tot revanche.

B Divisie
Verschillende rijders probeerde tijdens het NK voor B rijders het wel om de aanval te zoeken. Maar het peloton was niet van zin om rijders de ruimte te geven. Uiteindelijk ontsnapte in de laatste ronden Geert Plender en Herjan van den Heuvel (vd Hoogen Tegels & San.). Het peloton kon niet meer terug komen Herjan van den Heuvel won de Nationale Titel en Geert Plender moest genoegen nemen met het zilver. Emiel Blauw (Steenbergen Fietsen) was de sterkste van het peloton en kreeg het brons omgehangen. De sterkste ploegen in het B peloton dit seizoen grepen met Melvin van Zanten (4e, Groenehartsport.nl) en Peter Nauta (5e, ECN Azzuri Raps) naast een medaille.

A Divisie
Proteq had duidelijk als doel geen groep weg te laten rijden zonder kopman Jan Maarten Heideman (Proteq) daarin. Kurt Wubben (Jorritsma Bouw) en Sandor Stuut (PGM Bakker) probeerde het in het begin van de wedstrijd wel. Zij kregen ook de ruimte en nadat Sandor Stuut door Kurt Wubben gelost was leek de laatste al op weg naar een ronde voorsprong. Peter Baars (Proteq) begon het gat voor het eerst op de dag dicht te rijden, het lukte hem en ook in de rest van de wedstrijd kon de meesterknecht van Heideman het peloton bijeenhouden.
Na de laatste verzorging slaagde er een grote groep van 18 man erin te ontsnappen. Zij kregen de ruimte omdat de meeste van de favorieten erbij zaten. Slechts Ingmar Berga (DSB) mistte de slag en kon dit niet meer rechtzetten, ondanks dat de kopgroep niet geïnteresseerd leek in het pakken van een ronde voorsprong. De voorsprong op het peloton bleef op een halve ronde hangen totdat de uittredende kampioen Bertjan van der Veen (Time Out Sport/zwembadplein.nl) probeerde weg te springen. De kopgroep reageerde hierop en slaagde er met nog enkele ronde te gaan in het peloton te dubbelen. Van der Veen moest lossen en bleef in de zelfde ronde en finishte voor het peloton als 18e.
De overige zeventien koplopers kregen van de jury nog tien ronden om te strijden om het Rood-Wit-Blauw. Dat deden zij ook en liet het publiek een spetterende finale zien. Miel Rozendaal (Time Out Sport/zwembadplein.nl) en Henk Angenent (TNT Nederland B.V.) probeerde het maar werden wederom tot de orde geroepen door Peter Baars. De sterk rijdende Joost Vink (PGM Bakker) ging onder het geluid van de bel de sprint aan. Op de streep won Arjan Smit (Nefit HR Ketels) deze sprint voor Jan Maarten Heideman, zodat hij en zijn ploeg genoegen moest nemen met het zilver. Joost Vink kwam uiteindelijk als derde binnen en vierde het brons als een overwinning.

Dames
Het Damespeloton splitste halverwege de wedstrijd in twee stukken. Een dertiental Dames, waaronder de complete DSB formatie, dubbelde het peloton. De vijf finalerondes koos Kitty Meeth (DSB) de aanval, zij kreeg enige voorsprong. Liesbeth Hijlkema (Nicolai-Lourens & Tabak) reed echter het gat dicht voor haar teamgenote Foske Tamar van der Wal (Subsidiecheck.nl) die in de eindsprint wederom met overmacht Daniëlle Bekkering en Elma de Vries (beide DSB) naar achter verwees.