Schaatspeloton.nl - Nieuws - Erik Jan Kooiman soleert vanuit kopgroep naar Bredase winst

Erik Jan Kooiman soleert vanuit kopgroep naar Bredase winst

geplaatst zaterdag 21 december 2019 om 22:01:58 op Schaatspeloton.nl

Erik Jan Kooiman komt breed juichend als winnaar van de marathon in Breda over de streep.

Erik Jan Kooiman komt breed juichend als winnaar van de marathon in Breda over de streep. (bron: Schaatspeloton.nl)

De achtste wedstrijd in de KPN Marathon Cup is gewonnen door Erik Jan Kooiman (Okay Fashion & Jeans / Interfarms). De 33-jarige Lekkerkerker ontsnapte in de finale van de wedstrijd met een splijtende demarrage uit een zesmans kopgroep met en een ronde voorsprong. Daniel Niero (Or Quest / Bouw & Techniek) sprong net te laat achter Kooiman aan en moest genoegen nemen met de tweede plaats, Frank Vreugdenhil (AB Vakwerk) werd derde. Klassementsleider Bart Hoolwerf (AB Vakwerk) miste de beslissende slag maar behoudt het oranje leiderspak.

Al vroeg in de koers ontstond er een kopgroep van zes die het peloton uiteindelijk op een ronde achterstand zette. Een sterk rijdende Daniel Niero was als de nummer drie van het klassement de best geplaatste rijder in de kopgroep. Klassementsleider Bart Hoolwerf miste de slag, de nummer twee van het klassement Crispijn Ariƫns (Okay Fashion & Jeans / Interfarms) was door ziekte afwezig in het Brabantse land en verloor zijn tweede plaats in het klassement aan Niero. De Italiaan kreeg in de kopgroep gezelschap van Erik Jan Kooiman, Frank Vreugdenhil, Ronald Kruijer (Bouwselect), Jordy Harink (Royal A-ware) en Daan Besteman (Port of Amsterdam / SKITS). Het zestal ging uiteindelijk uitmaken wie de winnaar zou worden.

In de finale begon Ronald Kruijer met een aanval. Het was uiteindelijk Jordy Harink die de aanval overnam van Kruijer en lang alleen voor de achtervolgers uitreed. Toen na 5 ronden Harink was teruggepakt plaatste Erik Jan Kooiman ten hoogte van de ploegleiders een splijtende versnelling. Een bocht later had de Lekkerkerker al enkele tientallen meters voorsprong en was de reactie van Daniel Niero te laat. De kleine Italiaan kwam nog wel snel dichterbij maar kon het gat in de laatste ronde niet meer dichten. Kooiman won zijn derde wedstrijd op kunstijs en mocht voor de tweede keer dit seizoen op het hoogste treetje van het podium plaatsnemen. Niero legde beslag op de tweede plaats, Frank Vreugdenhil moest genoegen nemen met de derde plaats.

Bekijk ook:

Uitslag