Schaatspeloton.nl - Nieuws - Fabio Francolini keert morgen in Utrecht terug in het marathonschaatsen

Fabio Francolini keert morgen in Utrecht terug in het marathonschaatsen

geplaatst vrijdag 13 december 2019 om 15:09:08 op Schaatspeloton.nl

Fabio Francolini won in 2014 een cupwedstrijd in Tilburg.

Fabio Francolini won in 2014 een cupwedstrijd in Tilburg. (bron: Schaatspeloton.nl)

Bij de zevende wedstrijd in de KPN Marathon Cup zal Fabio Francolini terugkeren in het marathonschaatsen. De Italiaan, die door ziekte sinds 2016 niet actief was, zal aan de start verschijnen van de beloftenmarathon in de Domstad. "Ik ga proberen of ik nog kan sporten op een hoog niveau." Aldus Francolini die vanaf 2012 deel uitmaakte van het marathonpeloton en op het hoogste niveau tot één overwinning en zestien podiumplaatsen kwam. "Dit seizoen zal het marathonschaatsen een training zijn."

"Inline-skaten zal mijn doel zijn en misschien kom ik dan weer terug naar het ijs voor een vol seizoen. Het hangt allemaal af van hoe mijn gezondheid zich houdt." Verwijst de rappe Italiaan naar de ziekte die hem sinds 2016 aan de kant hield. Fabio Francolini kampt met colitis ulcerosa een auto-imuunziekte die de dikke darm aanvalt in combinatie met een glutenallergie. "Maar zaterdag ben ik erbij bij de beloften" blikt Francolini met hoop vooruit. "Ik heb nog steeds mijn problemen, maar het is nu oké."

Vijf jaar in de topdivisie
Tussen 2012 en 2016 maakte Fabio Francolini onderdeel uit van het marathonpeloton, eerst uitkomend voor Radson-Jinstal en later de opvolger op die ploeg Bouw & Techniek voordat hij in 2016 verkaste naar AB Vakwerk. Voor de groene grootmacht reed hij nog vier marathons, openend met een tweede plaats tijdens de seizoensopening. Maar door zijn ziekte kwam hij niet tot de prestaties die hij voorheen had behaald. Zo won hij in 2014 een cupwedstrijd en was hij in totaal goed voor zestien podiumplaatsen op kunstijs. Ook was hij twee keer goed voor een podiumplaats in de natuurijs-Grand Prix in 2014 werd hij tweede tijdens de Grand Prix Finale op Flevonice en in 2016 werd hij tweede bij de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee. Beide keren moest hij de overwinning laten aan zijn latere ploeggenoot bij AB Vakwerk Gary Hekman.

Bekijk ook:

Fabio Francolini