Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zorgt Gary Hekman voor unicum? Nog geen man won alle etappes in een schaatsmeerdaagse

Zorgt Gary Hekman voor unicum? Nog geen man won alle etappes in een schaatsmeerdaagse

geplaatst zondag 24 november 2019 om 09:25:12 op Schaatspeloton.nl

Gary Hekman won de eerste drie wedstrijden van de Trachitol Trophy, wint hij ook vanmiddag dan zorgt hij voor een unicum.

Gary Hekman won de eerste drie wedstrijden van de Trachitol Trophy, wint hij ook vanmiddag dan zorgt hij voor een unicum. (bron: Schaatspeloton.nl)

Gary Hekman (AB Vakwerk) kan vanmiddag in Groningen voor een unieke prestatie zorgen als hij ook de finalewedstrijd van de Trachitol Trophy wint. Nog niet eerder won een man alle etappes van een marathonschaatsmeerdaagse. In het verleden wonnen Yep Kramer en KC Boutiette in respectievelijk de Heineken Zesdaagse en Greenery Six wel vier van de zes etappes, maar nooit aaneengesloten en zij moesten dagoverwinningen laten aan Richard van Kempen, Miel Rozendaal en Roel van Hest. Atje Keulen-Deelstra, Lilian van Tol, Francesca Lollobrigida en Irene Schouten konden in het verleden bij de vrouwen wel alle etappes winnen.

In 1987 won Yep Kramer de tweede, derde, vijfde en finalewedstrijd van de Heineken Zesdaagse. De eindoverwinning moest Kramer dat jaar echter laten aan Richard van Kempen die een extra ronden voorsprong had gepakte op de Fries en de andere twee dagen op zijn naam had geschreven. KC Boutiette won de openingswedstrijd, etappe drie, vier en vijf van de Greenery Six in 2004. Miel Rozendaal en Roel van Hest hielden de Amerikaan van de winst in respectievelijk de tweede en finalewedstrijd. Boutiette kon dat jaar wel het eindklassement op zijn naam schrijven van de zesdaagse.

Cedric Michaud wint net als Gary Hekman de eerste drie dagen
De eerste drie wedstrijden van een meerdaagse aaneengesloten winnen had bij de mannen tot nog toe alleen Cedric Michaud gepresteerd. In 2002 won hij na de eerste drie etappes geen wedstrijd meer in de Greenery Six die dat jaar wel door de Fransman gewonnen zou worden. Lammert Huitema, Martijn Bovenmars en Peters Baars waren de beste in de vierde, vijfde en zesde etappe in de strijd op het spruitjespak. Na Michaud in Gary Hekman nu de eerste marathonschaatser die de eerste drie dagen van een marathonschaatsmeerdaagse kon winnen. Wint hij vanmiddag ook in Groningen dan maakt hij een voor mannen unieke reeks compleet.

Bij de vrouwen wel
Bij de vrouwen is zo'n reeks wel vaker voor gekomen. Zo won Atje Keulen-Deelstra in 1977 alle drie de etappes van de Heineken Driedaagse en deed Lilian van Tol ditzelfde in 1986. Recenter wonnen Francesca Lollobrigida in de KPN Vierdaagse in 2016 en Irene Schouten vorig jaar in de Trachitol Trophy alle vier de dagen.