Schaatspeloton.nl - Nieuws - Kamminga wint in Deventer, zilveren Lollobrigida naar het oranje

Kamminga wint in Deventer, zilveren Lollobrigida naar het oranje

geplaatst zaterdag 2 november 2019 om 20:25:26 op Schaatspeloton.nl

Manon Kamminga (A6.nl Groot in Auto's) heeft in Deventer de derde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. De cupwinnares van afgelopen seizoen was in de sprint van een kopgroep Francesca Lollobrigida (Lasaulec) en Lisa van der Geest (Turner) te snel af. De kopgroep was in de slotfase uit een al sterk uitgedund peloton ontsnapt en dubbelde net op tijd het peloton. Lollobrigida nam met haar tweede plaats de oranje leiderstrui over van Marijke Groenewoud (ZiuZ) die de beslissende slag mistte.

Het was in Deventer vandaag de dag van de grote groepen. De eerste grote groep ging rond halverwege de koers en was groter dan de tweede groep. Daarmee moest de kleinere groep op achterstand met nog 30 ronden op het bord al uit koers. De wedstrijd ging verder met 38 dames met daarbij de grote namen. De volgende grote groep die ontstond was er een met 15 vrouwen met daarbij onder andere Janneke Ensing (Lasaulec), Iris van der Stelt en Lisa van der Geest (beiden Turner), Manon Kamminga, Francesca Lollobrigida, maar ook de opvallend sterk rijdende youngster Evelien Vijn (BewustWinkelen / Teklab). Klassementsleidster Marijke Groenewoud (ZiuZ) mistte net als de nummer twee in het klassement Beau Wagemaker (A6.nl) de slag, want het vijftiental ging uiteindelijk het peloton op een ronde zetten.

Nadat Groenewoud vervolgens de sprint van het peloton had gewonnen lukte het in de finale niemand om echt weg te komen. Iris van der Stelt probeerde het nog wel even, maar dat was via de oude indianentruc nadat zij moegestreden al op achterstand was gereden, de kopgroep ging staan en zij bij terugkomst meteen doorreed naar de leiding. Die aanval had geen lang leven en het was de sprint die de winnares ging aanwijzen. Na haar sprint vorige week in Den Haag waren alle ogen gericht op Lollobrigida maar het was Kamminga die zich in de laatste ronde duidelijk de sterkste toonde. Op de streep kon Kamminga tijdig juichen terwijl Lollobrigida nog met Lisa van der Geest knokte om de tweede plaats. Voor de Italiaanse was die tweede plaats wel voldoende om de oranje leiderstrui over te nemen van Groenewoud. Groenewoud blijft als beste jongere wel in het bezit van de witte jongerentrui.

Bekijk ook:

Uitslag