Schaatspeloton.nl - Nieuws - Sjoerd den Hertog en Irene Schouten gekroond tot Marathonschaatsers van het Jaar

Sjoerd den Hertog en Irene Schouten gekroond tot Marathonschaatsers van het Jaar

geplaatst vrijdag 18 oktober 2019 om 17:19:29 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten kreeg haar prijs vandaag uitgereikt in Amsterdam bij de ploegpresentatie vanTeam easyJet, zoals haar equipe bij langebaanwedstrijden heet.

Irene Schouten kreeg haar prijs vandaag uitgereikt in Amsterdam bij de ploegpresentatie vanTeam easyJet, zoals haar equipe bij langebaanwedstrijden heet. (bron: Vincent Riemersma)

Daags voor de start van het nieuwe marathonseizoen zijn Sjoerd den Hertog en Irene Schouten uitgeroepen tot Marathonschaatsers van het Jaar 2018-19. Zij kregen de bijbehorende prijs, een fraai bronzen beeld van kunstenaar Gerrit Emonts, uitgereikt door Willem Hut, disciplinemanager Marathon van de KNSB. Zowel Den Hertog en Schouten wonnen de KPN Marathon Cup op kunstijs en waren ook op buitenlands natuurijs winnaars.

Sjoerd den Hertog won het afgelopen seizoen voor de tweede keer op een rij het klassement om de KPN Marathon Cup. Ook was de uit Gouda afkomstige Groninger goed voor drie dagzeges tijdens cupwedstrijden: de openingskoers in Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. De 27-jarige alleskunner uit het Team Okay Fashion & Jeans won het afgelopen seizoen ook twee wedstrijden op natuurijs: de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee en een van drie GP-wedstrijden in Luleå. Juist die combinatie maakte hem voor de jury de terechte winnaar van deze jaarprijs. Immers: een echte marathonschaatser kan het allebei, winnen op kunstijs én natuurijs.

Den Hertog rijdt intussen al meer dan een jaar rond in het oranje leiderspak van de KPN Marathon Cup. Ook voor de seizoensstart, morgen op de Jaap Eden IJsbaan, hoort de man met het beennummer 82 weer tot de favorieten. Hij kreeg de jaarprijs gisteren uitgereikt in Thialf, na ijstraining met zijn team.

Irene Schouten won vorig seizoen als marathonschaatsster bijna elke wedstrijd waarin ze aan de start verscheen. Slechts bij een van de drie natuurijskoersen in het Zweedse Luleå lukte dat niet. De resultaten van de 27-jarige Westfriese zijn indrukwekkend. Ze nam deel aan acht wedstrijden om de KPN Marathon Cup, inclusief de openingskoers in Amsterdam en de finale in Leeuwarden, en won ze allemaal.

Bij de Trachitol Trophy streek de Andijkse vier dagen achter elkaar de winst op en dus was ook de eindzege voor haar. Net als in 2016, 2017 en 2018 werd Schouten ook weer Nederlands kampioen op kunstijs. En ze won dus ook twee wedstrijden op het Zweedse natuurijs. Het klassement om de KPN Marathon Cup schreef ze niet op haar naam, omdat ze vanwege haar ambities op de massastart wel wat marathons moest laten schieten.

Voor de jury was dat laatste geen obstakel om aan Schouten de jaarprijs uit te reiken. Ze was weliswaar minder aanwezig dan we zouden willen, maar ze stond vaker wel dan niet aan de start. En ja, als je dan ook nog elke keer op het hoogste treetje van het erepodium staat, dan is die titel Marathonschaatsster van het Jaar dik verdiend.
 
Irene Schouten kreeg haar prijs vandaag uitgereikt in Amsterdam bij de ploegpresentatie vanTeam easyJet, zoals haar equipe bij langebaanwedstrijden heet.