Schaatspeloton.nl - Nieuws - Goed ijsbericht Borlänge en Weissensee, Slecht bericht van Mirror Lake

Goed ijsbericht Borlänge en Weissensee, Slecht bericht van Mirror Lake

geplaatst zondag 25 december 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Terwijl in het Zweedse Borlänge en op de Oostenrijkse Weissensee al geschaatst kan worden, zag de organisatie van de Mirror Lake Marathon zich genoodzaakt de wedstrijd af te gelasten. De organisatie van de wedstrijd die onderdeel zou zijn van de Noord-Amerikaanse marathoncompetitie kreeg de natuurijs verzekering niet rond.

Borlänge (Zweden)
Tussen het Zweedse Borlänge en Falun wordt inmiddels volop getraind. Er wordt gewerkt aan een geveegde baan op de Ösjö tussen Haganäs en Ornässtugan. Organisatoren willen deze baan geveegd houden tijdens het kerstweekend.
Het Zweedse Borlänge is dit jaar voor het eerst gastheer voor het Nederlandse schaatspeloton. Op donderdag 12 januari zal de World Grand Prix Tunabyggen over 80 km als eerste wedstrijd op het programma staan, zaterdag 14 januari volgt dan de World Grand Prix Zweden over 100 km.

Weissensee (Oostenrijk)
Waar Borlänge de nieuwkomer is op de marathonkalender, is de Weissensee het vertrouwde gezicht. Nu het conflict met de KNSB over de datum van het Open NK op natuurijs is geschikt kunnen we de ogen op het ijs richten. Op het kleine meer van de Weissensee wordt al geschaatst, dit meer is ondertussen bedekt met een ijslaag van 20 tot 25 cm. IJsmeester Norbert Jank zegt: "Er ligt een schitterende plaat zeer goed ijs van hoge kwaliteit. Het ijs is pikzwart, spiegelglad en keihard. Het heeft de afgelopen dagen 18 graden gevroren en de komende nachten gaat het zeker 10 graden vriezen. De ijslaag wordt alleen nog maar dikker. Het is hier schitterend, want de afgelopen week heeft het hier ook gesneeuwd. De schaatsers kunnen volgende maand met een gerust hart komen. Over het ijs op het grote meer valt nog weinig te zeggen. Aan de randen van het grote meer is er al ijsvorming en dat is een goed voorteken."
De wedstrijd op het Karinthische bergmeer vinden plaats van dinsdag 24 januari tot donderdag 2 februari. Op die laatste datum, waar tot voorkort het Open NK gepland stond, staat de Weissensee Cup op het programma. In deze wedstrijd is voor de nummer winnaar een fiets en 1.500 euro aan prijzengeld te verdienen.

Mirror Lake (Verenigde Staten)
Waar de grote broers in Europa weinig risico lijken te lopen, is de Mirror Lake Marathon in Lake Placid, New York er niet in geslaagde de verzekering rond te krijgen voor een wedstrijd op natuurijs. De wedstrijden die 21 en 22 januari op het programma zouden staan zijn daarom afgelast. De plaats Lake Placid heeft nog wel een natuurijsparcours van 1 á 2 kilometer in de planning staan voor half januari. De oude Olympische gaststad is erg enthousiast over natuurijsschaatsen in hun regio, maar de wedstrijd in het kader van de Noord-Amerikaanse marathoncompetitie, de MSI Series, kan geen doorgang vinden.