Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten wint ook bij debuut op Zweeds natuurijs

Irene Schouten wint ook bij debuut op Zweeds natuurijs

geplaatst donderdag 21 februari 2019 om 11:45:36 op Schaatspeloton.nl

Op het natuurijs van de Botnische Golf heeft Irene Schouten (Royal A-ware) haar zegereeks op kunstijs voortgezet.

Op het natuurijs van de Botnische Golf heeft Irene Schouten (Royal A-ware) haar zegereeks op kunstijs voortgezet. (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

Op het natuurijs van de Botnische Golf heeft Irene Schouten (Royal A-ware) haar zegereeks op kunstijs voortgezet. Tijdens de vierde KPN Grand Prixwedstrijd in Luleå won Schouten de sprint van een kleine kopgroep die in de finale ontsnapt was uit een groep van twaalf. Carla Ketellapper-Zielman (AltijdKoers) was goed voor de tweede plaats, Carien Kleibeuker (Royal A-ware) werd derde. Floor Peters (RekenService-VGR) eindigde als enige in de kopgroep naast het podium. Irene Schouten, op kunstijs goed voor twaalf overwinningen in evenveel starts, maakte in de Noord-Zweedse stad haar debuut op buitenlands natuurijs.

Met temperaturen rond de -20 graden begon het damespeloton om negen uur aan de eerste wedstrijd op het natuurijs waar de Luleälven uitmond in de Botnische Golf. De 84 kilometer lange wedstrijd werd geopend door een ontsnapping van Manon Kamminga (A6.nl) en Nienke Smit (CENNED). Nadat het tweetal terug was gepakt ontstond halfkoers een grote kopgroep van zestien, die daarna in de loop van de koers door pech uitdunde tot een twaalftal. Botte schaatsen door op het ijs gewaaide steentjes leken hier een belangrijke boosdoener voor te zijn. Met name mkbasics.nl leek een pechvogel op de schouder te hebben zitten en zag hun aanwezigheid met vier dames in de kopgroep uitdunnen tot enkel Merel Bosma nadat Iris van der Stelt, Lisa van der Geest en Dieuwertje van Kalken door pech moesten lossen.

Vanuit het twaalftal kozen vier dames de aanval in de laatste 15 kilometer. Klassementsleidster Carla Ketellapper-Zielman had gezelschap van Floor Peters en het A-wareduo Irene Schouten en Carien Kleibeuker. Na veel werk van Kleibeuker maakte Irene Schouten het op de streep in de sprint van de kopgroep af. Ketellapper-Zielman eindigde als tweede en verstevigde haar klassementsleiding. Kleibeuker mocht als derde naar het podium nadat Peters in de finale ten val was gekomen.