Schaatspeloton.nl - Nieuws - The Greenery Six: Leiders halen eindzege binnen op finaledag

The Greenery Six: Leiders halen eindzege binnen op finaledag

geplaatst zondag 18 december 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Elma de Vries (Dames, DSB) en Cedric Michaud (A Divisie, Nefit) hebben het eindklassement van The Greenery Six gewonnen. Jan Maarten Heideman (Proteq) won de finale wedstrijd in de A Divisie, Elma de Vries was ook in de laatste wedstrijd het sterkst. In de door Herjan v.d. Heuvel (vd Hoogen) gewonnen slotetappe behaalde Jaap Smit (Groenehartsport.nl) net voldoende punten om de eindzege in de B Divisie veilig te stellen.

Dames
Opnieuw eindigde de wedstrijd bij de Dames in een massasprint. De zeldzame aanvallen waren slechts speldenprikjes die de DSB-ploeg niet in gevaar brachten. Elma de Vries (DSB) besliste uiteindelijk The Greenery Four door met overmacht de massasprint te winnen. Daniëlle Bekkering (DSB) eindigde als tweede, Linda Verdouw (Team Borst) eindigde als derde. Daniëlle Bekkering (2e) en Jolanda Langeland (3e, Enkhuizer Almanak) mochten Elma de Vries begeleiden naar het eindpodium van de vierdaagse.

A Divisie
De leidende positie van Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) kwam geen moment echt in gevaar tijdens de wedstrijd in Alkmaar. In de massasprint was het Jan Maarten Heideman (Proteq) die net zoals in Utrecht de wedstrijd won. Ingmar Berga (DSB) werd tweede voor Arjan Stroetinga (Jorritsma Bouw) en behaalde hierdoor de meeste punten tijdens deze zesdaagse. Maar het was Cedric Michaud die er in slaagde driemaal het peloton te dubbelen, waarvan een keer solo. Op één ronde achterstand van Michaud eindigde Miel Rozendaal (Time Out Sport/zwembadplein.nl) op de tweede en Peter Baars (Proteq) op de derde plek in het eindklassement. Cedric Michaud won voor de derde maal The Greenery Six, in 2001 en 2002 was de Fransman ook al de beste. Met de eindoverwinningen van de Amerikaan KC Boutiette in 2003 en 2004 is het voor de vijfde keer in successie dat de Nederlandse marathonschaatsers naast de Spruitenkrans grijpen.

B Divisie
Klassementsleider Jaap Smit (Groenehartsport.nl) handhaafde zich nipt aan de top van het klassement. In een aanvallende wedstrijd moest er hard gewerkt worden om het peloton bij elkaar te houden. Na 100 ronden was het Herjan van den Heuvel (vd Hoogen Tegels & San.) die de wedstrijd won. Alain Gloor (ECN Azzuri Raps) werd terug verwezen naar de tweede plek. Dit was voor de Zwitser voldoende om de derde plek in het eindklassement te behalen, André Klompmaker (Stouwdam) had besloten niet op zondag te schaatsen en daardoor zijn derde plek in het klassement, met twee ronden voorsprong, op te geven. Jaap Smit had aan het begin van de wedstrijd een voorsprong van 6,1 punten op Stephan Wielinga (ECN Azzuri Raps) en zo mocht hij niet op meer dan zes plaatsen achter de nummer twee van het klassement eindigen. Stephan Wielinga kwam achter Peter van de Pol (BikeLife/Regio Bank) en de Koreaan Choi Hae Young Choy (De Biester) als vijfde binnen. Jaap Smit eindigde als negende en won zo met een marge van 2,1 punten The Greenery Three voor de B Divisie.

Woensdag a.s. gaat de Essent Cup verder met een wedstrijd in Assen.