Schaatspeloton.nl - Nieuws - Anna van den Bos met vijfde overwinning naar zwaarbevochte eindwinst Regiotop

Anna van den Bos met vijfde overwinning naar zwaarbevochte eindwinst Regiotop

geplaatst zaterdag 12 januari 2019 om 18:12:49 op Schaatspeloton.nl

In Heerenveen heeft Anna van den Bos de eindoverwinning van de Regiotopcompetitie veiliggesteld door de finalewedstrijd op haar naam te schrijven. Van den Bos, die met een minimale voorsprong van drietiende punt op Lisanne Buurman (Sprog-Stouwdam) aan de finale begon, was in de massasprint Buurman te snel af en behield zo de oranje leiderstrui. Voor Van den Bos was het haar vijfde overwinning in de wedstrijdcyclus van zeven wedstrijden. Evelien Vijn eindigde zowel in de finale als in het eindklassement als derde.

De drie winnaressen dit seizoen, Anna van den Bos, Lisanne Buurman en Evelien Vijn, kwamen bij de start van de finalewedstrijd in de regiotopcompetitie alle drie nog in aanmerking voor de eindoverwinning. Buurman stond op 0,3 punt achterstand op Van den Bos en ook Vijn op 8,3 punten was allerminst kansloos. Voor Vijn betekende dit wel dat zij haar concurrentes van zich af moest schudden en voor Vijn was dat ook een teken om aan te vallen. Verschillende keren vond zij zich aan het front van de koers maar met name Buurman en haar Sprog-Stouwdam-ploeg lieten geen ruimte. Ook Van den Bos zat er kort op en zorgde dat de bedreiging binnen schootsafstand bleef.

In de finale ontstond er alsnog een kopgroep die kansrijk leek. De klassementsmatadoren zaten hier niet bij maar misschien juist daarom konden Manon Gremmen (Schaatsshop Drenthe) en Femke Markus (Bouwbedrijf De Vries) de voorsprong uitbouwen tot zo’n 100 meter. In de laatste ronden kwam onder aanvoering van Sprog-Stouwdam en Port of Amsterdam/SKITS het peloton toch nog terug. De massasprint die volgde kroonde Anna van den Bos tot eindwinnares. Dit was echter niet voordat Lisanne Buurman zich kort eindwinnares kon voelen.

De jury gaf op basis van de transponderuitslag officieus Buurman als winnares aan, maar de finishfoto toonde duidelijk dat Van den Bos als eerste de schaats over de streep had geduwd. Bij de regiotopdames word echter met slechts één in plaats van twee transponders gereden. Van den Bos droeg haar transponder op haar achterste been, terwijl die bij Buurman op haar voorste been bevestigd was. Evelien Vijn nam met de derde plaats in de finalewedstrijd ook die plaats in het eindklassement mee naar huis.

Bekijk ook:

Uitslag