Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten met vierde titel op rij in voetsporen Atje Keulen-Deelstra

Irene Schouten met vierde titel op rij in voetsporen Atje Keulen-Deelstra

geplaatst dinsdag 1 januari 2019 om 17:31:52 op Schaatspeloton.nl

In Groningen heeft Irene Schouten (Royal A-ware) voor de vierde keer op rij het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen gewonnen. Na 100 ronden was Schouten in de massasprint te snel voor Bianca Bakker (ZiuZ) en Manon Kamminga (A6.nl Groot in auto's) die zilver en brons verdeelden. Met haar vierde kampioenschap in successie treedt de Westfriese in de voetsporen van Atje Keulen-Deelstra die als enige schaatser in de geschiedenis van het NK marathonschaatsen de titel ook vier keer achter elkaar kon winnen.

Als topfavoriet stond Irene Schouten in Kardinge aan het vertrek. Elke marathon die zij dit seizoen had gereden besloot zij ook als winnares. Voor het startschot stond de teller al op acht en het was aan Schouten om haar favorietenrol waar te maken. Daarbij kreeg zij steun van haar sterke ploeg waar met name Carien Kleibeuker (Royal A-ware) geen aanval de ruimte liet. Dit sloeg de koers lam. Het was vrij snel duidelijk dat het in Groningen op een sprint zou gaan uitdraaien.

Hierbij werd Schouten gelanceerd door Elisa Dul (Royal A-ware). In het kielzog van Schouten zat Bianca Bakker nog het dichtst bij. Bakker begon zowat op gelijke hoogte aan de laatste bocht, maar op het laatste rechte stuk trok Schouten door en toonde opnieuw dat er geen maat op haar staat. Bakker mocht voor het zilver naar het podium, Manon Kamminga kwam als derde over de streep. Lisa van der Geest (mkbasics.nl) en Emma Engbers (Mastermind), vorig seizoen goed voor zilver en brons, eindigde op plek vier en vijf ditmaal naast het podium.

Met haar vierde titel klimt Irene Schouten op naar de tweede plaats in de ranglijst voor vrouwen met de meeste marathontitels. Daar staat zij nu op gelijke hoogte met Gretha Smit. Atje Keulen-Deelstra, die de eerste vier NK marathonschaatsen won en daarin pas vandaag door Schouten werd geƫvenaard, staat met vijf nationale titels nog bovenaan de kampioenenlijst.

Bekijk ook:

Uitslag