Schaatspeloton.nl - Nieuws - Douwe de Vries en Irene Schouten pakken mass-starttitels

Douwe de Vries en Irene Schouten pakken mass-starttitels

geplaatst zondag 30 december 2018 om 18:58:01 op Schaatspeloton.nl

Het NK mass-start is gewonnen door Douwe de Vries (Lotto) en Irene Schouten (Royal A-ware). De Vries profiteerde optimaal van een val in de laatste bocht van Simon Schouten (Royal A-ware), Gary Hekman (AB Vakwerk) en ploeggenoot Chris Huizinga (Jumbo). In het kielzog van De Vries sprintte Victor Ramler (Vector) naar het zilver, Arjan Stroetinga (Royal A-ware) moest genoegen nemen met het brons. Irene Schouten overvleugelde in de slotronde nog ploeggenote Marijke Groenewoud en zag in Elisa Dul een andere ploeggenote brons pakken.

Het was bij de vrouwen Melissa Wijfje (Palet Vastgoedonderhoud) die de aanval koos. Zij kreeg Marijke Groenewoud (Royal A-ware) als waakhond mee en de twee namen een riante voorsprong. Achter hen kwam in het peloton de achtervolging niet op gang. Dieuwertje van Kalken (mkbasics.nl) maakte nog de oversteek en met nog twee ronden te gaan leken deze drie te gaan sprinten om de winst. Irene Schouten ging echter aan en overvleugelde nog de aanvalsters. Zij nam ploeggenote Elise Dul met haar mee. Schouten had op de streep enkele meters voorsprong op Groenewoud die het zilver pakte. Dul klopte op de streep Van Kalken in de sprint om het brons.

Bij de mannen werd de wedstrijd ingeleid door een ontsnapping van neven Evert Hoolwerf (Royal A-ware) en Willem Hoolwerf jr. (AB Vakwerk). De aanval hield geen stand waarna de finale een opvallende gelijkenis kreeg met het Open NK op het natuurijs van de Weissensee afgelopen januari. Waar toen in het laatste rechte stuk Gary Hekman na een aanvaring met Simon Schouten in de sneeuwrand belande, troffen de twee elkaar nu opnieuw in de laatste bocht. Dit gebeurde achter Arjan Stroetinga die vanuit de eerste positie bijna zichzelf ten val bracht, maar uiteindelijk met flink snelheidsverlies zich toch staande kon houden. Hekman had dat geluk niet. Hij had opnieuw geen kant om op te gaan met voor hem een bijna vallende Stroetinga en Schouten die buitenom kwam en het gat dicht hield. Uiteindelijk belande zowel Schouten, Hekman als ook de achterop komende Chris Huizinga in de boarding.

Net als op de Weissensee gingen de titel vervolgens verrassend naar iemand die vooraf niet zou zijn opgeschreven als winnaar. Douwe de Vries kwam uit het strijdgewoel als de nieuwe Nederlands kampioen mass-start. Victor Ramler verraste met het zilver, brons was er alsnog voor Stroetinga.