Schaatspeloton.nl - Nieuws - Lisa van der Geest voor thuispubliek naar eerste seizoenszege

Lisa van der Geest voor thuispubliek naar eerste seizoenszege

geplaatst zaterdag 15 december 2018 om 20:36:23 op Schaatspeloton.nl

Een verbeten Lisa van der Geest (re.) klopt in de sprint Ineke Dedden (li.) en pakt haar eerste overwinning van het seizoen.

Een verbeten Lisa van der Geest (re.) klopt in de sprint Ineke Dedden (li.) en pakt haar eerste overwinning van het seizoen. (bron: Schaatspeloton.nl)

De zevende wedstrijd in de KPN Marathon Cup is in Den Haag gewonnen door thuisrijdster Lisa van der Geest (mkbasics.nl). De Leidse klopte in een spannende sprint van een kopgroep van zes Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud), Anne Tauber (iM FARMING) finishte als derde. De beslissende ontsnapping ontstond pas in de slotfase onder aanvoering van Tauber's iM FARMING-ploeg. Door het voor de peloton finishen van de kopgroep bleef de in Den Haag afwezige Irene Schouten (Royal A-ware) klassementsleidster.

Waar de dames vorige week in Alkmaar een waar spektakel op het ijs brachten duurde het op het Haagse ijs langer voordat de koers ontbrandde. Zonder klassementsleidster Irene Schouten, maar met haar jongere ploeggenote Marijke Groenewoud (Royal A-ware) die als rappe vrouw de ogen op haar gericht kreeg. Maar het was aan de meet niet de jonge Groenewoud die om de winst mocht gaan sprinten. Een groepje finishte voor het peloton. Die was ontstaan nadat een eerdere duo-mkbasics.nl-ontsnapping van Merel Bosma en Lisa van der Geest die gecounterd werd door het peloton.

Hierna koos Yvonne Nauta (A6.nl groot in auto's) de aanval om direct daarna gezelschap te krijgen van een sterk rijdend iM FARMING die met Janneke Elzinga en Anne Tauber zich aan het front meldde. Ook Jessica Merkens (Mastermind) en Lisa van der Geest sloten aan bij Nauta waarna het vijftal goed samenwerkend voor het peloton bleef. Ineke Dedden zag het gevaar en waagde de oversteek waarna de kopgroep uitgroeide tot een zestal. Het was dit zestal, of eigenlijk kwartet nadat Elzinga en Nauta in de slotronden de rest van de kopgroep moesten laten gaan, dat ging sprinten om de winst.

Hierin bleef Lisa van der Geest op de streep Ineke Dedden enkele centimeters voor. De finishfoto moest uitsluitsel geven in het voordeel van de Leidse. Anne Tauber eindigde pas voor de tweede keer in haar carrière op een kunstijspodium. Merkens moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Opvallend was dat na afloop nog steeds de afwezige Irene Schouten in het oranje staat. De Nederlands kampioene zag Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's) tot op 0,3 punten naderen, maar bleef haar nog net voor. Schouten mag ploeggenote Groenewoud dankbaar zijn voor het feit dat zij nog steeds leidster is. Zij klopte in de pelotonsprint om de zevende plaats Imke Vormeer (Palet vastgoedonderhoud) en Manon Kamminga en hield zo een kostbaar punt weg bij de concurrentie.

Bekijk ook:

Uitslag