Schaatspeloton.nl - Nieuws - Koers ontploft, aanvalsters gaan rond, maar Irene Schouten blijft ook in Alkmaar onklopbaar

Koers ontploft, aanvalsters gaan rond, maar Irene Schouten blijft ook in Alkmaar onklopbaar

geplaatst zaterdag 8 december 2018 om 20:52:34 op Schaatspeloton.nl

In Alkmaar heeft Irene Schouten (Royal A-ware) alweer haar achtste marathonoverwinning van het seizoen behaald. Op De Meent ontplofte de dameskoers volledig waarbij het publiek vermaakt werd met verschillende groepjes verspreid over het ijs op jacht naar de kop van de wedstrijd. Vanuit de kopgroep die uiteindelijk een ronde pakte was het de hele wedstrijd aanvallende Schouten die in de sprint Lisa van der Geest (mkbasics.nl) en Imke Vormeer (Palet Vastgoedonderhoud) klopte en daarmee haar klassementsleiding verstevigde.

De vrouwen brachten in Alkmaar een wedstrijd op het ijs die weinig in het damespeloton te aanschouwen is. Een van de aanjagers was zeker Imke Vormeer die vanochtend pas was teruggekeerd uit Polen waar ze op het laatste moment toch niet mocht deelnemen aan de wereldbeker 5 kilometer. Ook Irene Schouten zelf reed een aanvallende koers en schroomde niet om een groepje rond te laten krijgen. Op een gegeven moment reden losse kleine groepjes verspreid over de hele baan achter elkaar aan op jacht naar een ronde voorsprong. Rijdsters probeerde nog de springen naar een groepje eerder en het was pas laat in de wedstrijd dat de rust weer enigszins terugkeerde. Op dat moment telde de koers een kopgroep van twaalf, hierbij was mkbasics.nl met drie dames als sterkste vertegenwoordigd. Een kleine groep reed nog voor het peloton uit en mocht uiteindelijk om plaats dertien strijden.

Hierna ontstond er een finale waarin Merel Bosma (mkbasics.nl), Nick van Leeuwen (Mastermind) en een verdedigend rijdende Marijke Groenewoud (Royal A-ware) als eerste de aanval kozen. Het drietal leek wat ruimte te krijgen, maar toen Groenewoud niet overnam was de samenwerking in de kopgroep eigenlijk onmiddellijk weg. Een aanvalspoging van Anne Tauber (iM Farming) werd gecounterd door Irene Schouten die Emma Engbers (Mastermind), Imke Vormeer en Lisa van der Geest met haar mee kreeg. Het restant van de kopgroep kwam niet meer terug en het vijftal ging sprinten om de winst. Schouten toonde zich hier voor de achtste keer dit seizoen de snelste. Lisa van der Geest moest genoegen nemen met de tweede plaats en Imke Vormeer eindigde na een bewogen laatste 24 uur als derde.

Irene Schouten blijft ondanks twee vanwege langebaanverplichtingen gemiste wedstrijden leidster in het klassement. Bianca Bakker (ZiuZ) staat ook na Alkmaar nog steeds in het wit.

Bekijk ook:

Uitslag