Schaatspeloton.nl - Nieuws - Manon Kamminga snelt bij tiende podiumplaats naar eerst kunstijszege

Manon Kamminga snelt bij tiende podiumplaats naar eerst kunstijszege

geplaatst zaterdag 17 november 2018 om 20:43:24 op Schaatspeloton.nl

Voor het eerst in haar carrière heeft Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's) een kunstijsmarathon op het hoogste niveau gewonnen. Kamminga, die wel negen keer eerder het podium mocht beklimmen en afgelopen winter de eerste marathon op natuurijs won, was in Haarlem de snelste in de massasprint. Merel Bosma (mkbasics.nl) en Bente Kerkhoff (Port of Amsterdam/SKITS) eindigde achter Kamminga als tweede en derde. Voor Kerkhoff was dat haar eerste podiumplaats op het hoogste niveau.

Met de afwezigheid van klassementsleidster Irene Schouten (Royal A-ware) stonden er in Haarlem drie kandidaten aan de start om het oranje leiderspak over te nemen. Bianca Bakker (ZiuZ), Iris van der Stelt (mkbasics.nl) en Emma Engbers (Mastermind) konden elk met een goede score de leiderstrui overnemen. Maar uiteindelijk slaagden geen van de dames er in. Bakker was de eerste die uitgeschakeld werd. De wittetruidraagster kwam ten val en slaagde er net als haar eveneens onfortuinlijke ploeggenote Kelly Schouten er niet in het peloton weer bij te halen. Ook Van der Stelt bekeek het ijs van iets te dichtbij. Toen de Sassenheimse viel was de finale al in volle gang en de winnaar van de cup van vorig seizoen was onmiddellijk uitgeschakeld.

Het was in die finale dat Anne Tauber (iM FARMING) de aanval koos. De Alternatieve Elfstedenwinnares nam een aantrekkelijk gat. Maar het peloton kwam terug onder aanvoering van juist Emma Engbers. Bizar genoeg leek zij zich volledig op te offeren voor de sprintkansen van haar ploeggenoten Jessica Merkens en Nicky van Leeuwen. Waar een vierde plaats voor Engbers genoeg was geweest om zich in het oranje te rijden finishte zij slechts als elfde waarmee zij in het klassement weinig opschoot en een grote kans liet liggen.

De winst ging in Haarlem voor het eerst naar Manon Kamminga. Met haar overwinning kwam de Friezin tot op 1,3 punten van Irene Schouten die na terugkomst uit Japan, en na de vierdaagse van komend weekend, bij de herstart van de KPN Marathon Cup in Alkmaar weer in het oranje mogen starten. Bianca Bakker staat ook na de wedstrijd in Haarlem nog riant in de witte leiderstrui.

Bekijk ook:

Uitslag