Schaatspeloton.nl - Nieuws - MSI Series van start in Quebec City

MSI Series van start in Quebec City

geplaatst dinsdag 6 december 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

 Peter Doucet aan de leiding van een groep tijdens de eerste wedstrijd in de MSI Series in Quebec City.

Peter Doucet aan de leiding van een groep tijdens de eerste wedstrijd in de MSI Series in Quebec City. (bron: Marathonskating.org)

In het weekend van 26 en 27 november is in Quebec City de tweede editie van de MSI Series van start gegaan. Voor deze Noord-Amerikaanse Marathoncompetitie telden in de hoofdstad van de gelijknamige Canadese staat alleen de 25km mee. Adam Laurence en Suzanne Dionne waren hierin de sterkste.

De organisatoren waren in de aanloop naar de wedstrijd nog even bezorgd over het weer en de niet op tijd gearriveerde tijdswaarneming. Maar terugkijkend was het evenement een groot succes aldus de organisator Gaétan Rochette, "We waren blij achtendertig schaatsers uit Quebec, Ontario en de Verenigde Staten welkom te kunnen heten".
Een groep van het Canadese Nationale Trainingscentrum nam deel aan de wedstrijd. Ook onder de deelnemers was deelnemer aan de Olympische Spelen van 1988, Benoît Lamarche, die aangaf genoten te hebben en uit te zien naar deelname volgend jaar.

De 25 kilometer wedstrijd bij de Heren was er een van vele aanvallen en uiteindelijk een spannende sprint. De Canadees Adam Laurence klopte uiteindelijk zijn landgenoot Steve Robillard met een tiende van een seconde. Jean-François Tessier eindigde op drie seconden als derde op het podium. Bij de dames won de Quebeçoise Suzanne Dionne haar thuiswedstrijd op de 25 kilometer. De winnares van de MSI Series van vorig seizoen won met 2 minuten voorsprong op de nummer twee, Chelsea Perry. Paisley Perry eindigde op meer dan tien minuten als derde.

Na de 25 kilometer op zaterdag werden op zondag de 5 en 10 kilometerwedstrijden verreden. Deze wedstrijden tellen niet mee voor de MSI Series. Bij de Heren won op de 10km Adrian Loewen met miniem verschil op de nummers twee en drie, Peter Doucet en Jim Cornell. Suzanne Dionne was wederom de sterkste op die afstand.
Op de vijf kilometer was het Peter Doucet die won met minder dan twee seconden voorsprong op de Mexicaan Sergio Almeralla. Alain Meilleur eindigde op de derde plek.

Gaétan Rochette geeft aan het gegeven de toenemende interesse voor marathonschaatsen in Noord-Amerika het voor komend jaar groter en beter aan te zullen pakken op de baan in het centrum van Quebec City.

De MSI Series gaan zaterdag 17 en zondag 18 december verder in Lake Placid, New York. Aldaar zullen op dezelfde baan waar in 1980 de Olympische Winterspelen plaatsvonden een wedstrijd over 25 (zaterdag) en 40 (zondag) kilometer worden verreden.

Officiële status Noord-Amerikaanse Kampioenschappen
Deze week werd ook bekend dat de schaatsbonden van Canada en de Verenigde Staten de Noord-Amerikaanse Kampioenschappen, 28 en 29 januari 2006 op Big Rideau, officieel erkend hebben. Het Big Rideau meer is het grootste meer van Oostelijk Ontario en een spectaculaire omgeving om in the schaatsen. Het ligt op 3 uur rijden van Lake Placid en vlak bij het Ottawa Canal, een van de langste schaatsbanen ter wereld. Ook vorig seizoen werd dit kampioenschap al verreden onder de ogen van 1500 toeschouwers, nu is het voor het eerst officieel erkend door de Noord-Amerikaanse schaatsbonden. Het kampioenschap, dat onderdeel uitmaakt van de MSI Series, is open voor rijders van buiten Noord-Amerika en heeft 3200 Canadese Dollars aan prijzengeld te verdelen. (voor meer informatie bezoek: http://www.portlandoutdoors.com)