Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Smit en Kitty Meeth winnen in Haarlem

Arjan Smit en Kitty Meeth winnen in Haarlem

geplaatst zaterdag 3 december 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

In Haarlem hebben Arjan Smit (A Divisie, Nefit), Kitty Meeth (Dames, DSB) en Alain Gloor (B Divisie, ECN Azzuri Raps) de achtste Essent Cupwedstrijd gewonnen. De wind had voor de laatste maal in een landelijk marathon vrij spel op deze baan die na dit seizoen overkapt zal worden. Mede deze wind zorgde voor drie aanvallende en aantrekkelijke wedstrijden.

Dames
Met nog zo'n 15 ronden op het bord ontsnapten Yasmin van Benthem (Nefit), Kitty Meeth (DSB), Antoinette Voskuil (Enkhuizer Almanak) en Anniek ter Haar (Time Out Sport/zwembadplein.nl) uit het peloton. Het kwartet liep al snel uit naar een voorsprong van 100 meter. In reactie daarop sprong Maria Sterk succesvol naar de kopgroep toe. Het door DSB gecontroleerde peloton bleef op gepaste afstand en nadat Anniek ter Haar was teruggevallen naar het peloton kon het overgebleven viertal aan de overwinning gaan denken.
Het sprintende peloton kwam nog dichtbij maar achterhaalde de kopgroep niet meer. Kitty Meeth won de sprint voor Maria Sterk en Yasmin van Benthem.
Aan de leiding van de klassementen veranderd weinig.

A Divisie
De wedstrijd van het A peloton viel nauwelijks stil in Haarlem. Verschillende groepen kozen het ruime sop maar werden door niet vertegenwoordigde groepen teruggereden. Uit een van deze groepen maakten Peter Baars (Proteq), Kurt Wubben (Jorritsma Bouw) en Bert Jan van der Veen (Time Out Sport/zwembadplein.nl) met nog 50 ronden te gaan de sprong naar de staart van het peloton. Met hulp van zijn ploeggenoten van Nefit slaagde even later ook Arjan Smit (Nefit) in gezelschap van Rob van Meggelen (Adformatie) erin een ronde voorsprong op het peloton te pakken.
In de tien finaleronden regende het aanvallen van Peter Baars en Bert Jan van der Veen. Geen van deze aanvallen waren succesvol en Arjan Smit was in de laatste ronde het snelste en won zo de wedstrijd. Rob van Meggelen moest genoegen nemen met de tweede plek en Kurt Wubben kwam als derde over de eindstreep.
Ook in het A peloton geen verschuivingen bij de truiendragers.

B Divisie
Een groep van zes rijders slaagde er uiteindelijk in een ronde voorsprong te pakken op het peloton. Dit gebeurde in wederom een zeer aantrekkelijke wedstrijd in de B Divisie. Nadat met nog 5 ronden te gaan een valpartij plaatsvond in het peloton werd de wedstrijd geneutraliseerd. Een van de rijders lag met een bloedende hoofdwond in de bocht en pas nadat hij voor behandeling naar de EHBO was afgevoerd werd de wedstrijd hervat. Dit gebeurde verrassend genoeg vanuit een stilstaande start met nog 10 ronden op het bord. In de resterende ronden kwam klassementsleider Emiel Blauw (Steenbergen Fietsen) ten val en reed zodoende niet in de punten in Haarlem.
De Zwitser Alain Gloor (ECN Azzuri Raps) was met een zeer snelle laatste ronde oppermachtig voor zijn medevluchters en pakte zo de overwinning. Rick van Leersum (Thermo Electron) legde beslag op de tweede plaats, Jaap Smit (Groenehartsport.nl) eindigde op de derde plek.
Alain Gloor nam door zijn overwinning de leiding over van Emiel Blauw in het Algemeen Klassement.

Volgende week zaterdag 10 december is de negende Essent Cupwedstrijd in Groningen. Deze wedstrijd begint om 18.30 uur.