Schaatspeloton.nl - Nieuws - Skate4AIR ziet Faber en Van Cappelle vertrekken, Koops doet stapje terug

Skate4AIR ziet Faber en Van Cappelle vertrekken, Koops doet stapje terug

geplaatst zaterdag 14 april 2018 om 23:26:19 op Schaatspeloton.nl

Zowel Swen Faber als Wop van Cappelle zijn aankomend seizoen niet meer te bewonderen bij Team Skate4AIR. Beide Beloftenrijders hebben de afgelopen jaren met veel plezier en passie geschaatst bij het team maar hebben verschillende redenen om afscheid te nemen van de ploeg. Zo laat het team weten. Topdivisierijder Roelof Koops treedt juist toe tot het Beloftenteam van het goede doel, hij kiest er na tien jaar Topdivisie voor een stap terug te doen.

Afgelopen maand reed Roelof Koops zijn laatste wedstrijd in de Topdivisie. De rijder uit Eexterveen gaat zich de komende jaren meer toeleggen op zijn boerderij en camping in het mooie Drenthe. Koops heeft 10 jaar op het hoogste niveau gereden en wist onder andere verschillende top-10-plaatsen te bemachtigen op kunstijs en natuurijs. Hoogtepunt was zonder meer de podiumplek op het Runnmeer in 2010. Helemaal stoppen doet Roelof overigens niet: komend jaar is hij bij Team Skate4AIR te bewonderen in de Beloftendivisie.

Afgelopen seizoen kreeg Wop van Cappelle te maken met verschillende blessures en ongelukkige valpartijen en verloor zodoende het plezier in de sport. "Ik vind dat elke rijder bij deze ploeg zich voor 100% moet inzetten. Volgens mij is dit een verplichting naar de partners van het team en de vele mensen die zich hiervoor inzetten. Ik kan dat voor komend jaar niet garanderen en zodoende vind ik niet dat ik een plek bezet moet houden voor een jongen die deze kans wel met beide handen aan wilt pakken."

Bij Swen Faber speelde vorig jaar een oude blessure op waardoor hij gedwongen is om zijn topsportcarrière te beëindigen. "Twee jaar geleden ben ik geopereerd aan mijn slagader in mijn rechter lies. Sindsdien heb ik hard gewerkt aan mijn herstel. Dit jaar ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn lichaam tot 'maar' 95% terug kan keren. Voor een topsportcarrière moet echter álles kloppen."

Naast de twee rijders zal vanaf komend seizoen ook trainer Bram Versteeg zich meer gaan toeleggen op zijn maatschappelijke carrière en zodoende minder langs het ijs te vinden zijn.

Team Skate4AIR is in 2015 ontstaan uit een samenwerking tussen de gelijknamige non-profitorganisatie Skate4AIR, schaatsschool Duosport en Olympisch goudenmedaillewinnaar Jochem Uytdehaage. Skate4AIR schaatst jaarlijks de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee om zo geld op te halen voor onderzoek naar taaislijmziekte. Met Uytdehaage als ambassadeur van Skate4AIR is de marathonploeg dan ook al sinds de oprichting nauw betrokken bij het goede doel. De marathonploeg heeft naast sportieve ambities ook de drive om hun steentje bij te dragen aan Skate4AIR en de hieraan gekoppelde doelstelling: bekendheid vragen voor taaislijmziekte en financiële steun voor onderzoek naar deze ziekte. Voor meer informatie: www.skate4air.nl.