Schaatspeloton.nl - Nieuws - Kampioene Irene Schouten degradeert, maar natuurlijk zien we haar volgende seizoen in de Topdivisie

Kampioene Irene Schouten degradeert, maar natuurlijk zien we haar volgende seizoen in de Topdivisie

geplaatst maandag 19 maart 2018 om 20:34:59 op Schaatspeloton.nl

Nederlands Kampioen marathonschaatsen Irene Schouten (Royal A-ware) is officieel gedegradeerd uit de Topdivisie. De West-Friese die dit seizoen slechts in zeven schaatsmarathons van start ging, eindigde hierdoor als 51e in de plaatsingsranking van de KNSB. Dit terwijl een top-50-klassering noodzakelijk is. Over de vraag of wij Schouten komend seizoen terug zien in de Topdivisie mag geen twijfel zijn. De reglementen geven meer dan genoeg ruimte voor rijdsters als Schouten, maar ook Francesca Lollobrigida (Lasaulec) die ook buiten de top-50 viel, om alsnog een nummer te krijgen. Nog even geen regionaal 6-Banentoernooi dus voor de kampioene.

De reglementen van de KNSB zijn glashelder. In artikel 414, lid 3b staat het zwart op wit. "De nummers 1 t/m 50 van de marathonranking plaatsen zich automatisch voor het volgende seizoen voor dezelfde divisie. Niet-geplaatste rijdsters degraderen." Aan Irene Schouten, op plaats 51 zeven punten achter Eline Verhagen die zich op plaats 50 net wel plaatst, hangt dus het label 'Gedegradeerd'. Terug naar de gewestelijke competitie, net zoals bijvoorbeeld Francesca Lollobrigida op plaats 58. Je zou dus zeggen: dat wordt het regionale 6-Banentoernooi voor de Andijkse, die die competitie van de gewesten Noord-Holland/Utrecht en Zuid-Holland in 2008/2009 op 16-jarige leeftijd voor het laatst reed.

Maar de soep wordt niet zo heet opgegeten als hij wordt opgediend. De uitweg staat in de laatste zin van het eerdere genoemde artikel van het reglement. "Verzoeken tot dispensatie dienen uiterlijk 31 maart bij het gewest en de competitieleider te worden ingediend." Dit is in het geval van Schouten, en ook Lollobrigida, inmiddels gebeurd. De KNSB houdt dan vervolgens rekening met adviezen van belangenverenigingen, plaats in de ranking, maar ook uitslagen bij NK's, persoonlijke omstandigheden, blessures, meer subjectieve aspecten als meerwaarde in het peloton en nog veel meer punten, om te bepalen aan wie zij een nieuw nummer zullen geven. Er lijkt geen twijfel over te kunnen bestaan dat rijdsters als Schouten en Lollobrigida volgend seizoen gewoon weer in de Topdivisie te bewonderen zullen zijn. Op dezelfde manier werden voorafgaande van dit seizoen tientallen rijdsters toegelaten, waaronder ook bijvoorbeeld Schouten’s ploeggenote Carien Kleibeuker.

Hoe ziet het volgende, na-Olympische, seizoen er dan uit voor Irene Schouten."Daar ga ik komende tijd even goed over denken. Dat hangt ook af voor welke ploeg ik volgend jaar ga rijden." Aldus de bronzen medaillewinnares op de mass-start. "Maar sowieso zien ze mij meer dan afgelopen jaar. Als ik dispensatie krijg ten minsten." aldus Irene Schouten met een knipoog.