Schaatspeloton.nl - Nieuws - Heideman en Van der Wal aan de leiding na 2e dag Driedaagse

Heideman en Van der Wal aan de leiding na 2e dag Driedaagse

geplaatst zaterdag 5 november 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Na de tweede dag van de Essent Driedaagse in Heerenveen staan Jan Maarten Heideman (Proteq) en Foske Tamar van der Wal (www.subsidiecheck.nl) aan de leiding van het klassement. Heideman was zowel winnaar in de eerste als de tweede manche. Van der Wal won de eerste manche van de dag en hoefde in de tweede manche alleen Jolanda Langeland (Enkhuizer Almanak) voor te laten.

Dames 1e Manche
Net zoals vrijdag in Assen eindigde ook in Heerenveen de eerste manche in een massasprint. Foske Tamar van der Wal bleek in deze sprint oppermachtig en won met grote voorsprong. Daniëlle Bekkering (2e, DSB) en Elma de Vries (3e, DSB) bezette de overige ereplaatsen. De Duitse marathonrijdster Friederieke Gehring (Vinsk-Vierlingsbeek) eindigde net naast het podium.
Daniëlle Bekkering behoudt haar leidende positie in het klassement, Foske Tamar van der Wal komt echter dichterbij en staat na deze manche op 2 punten.

A Divisie 1e Manche
De wedstrijden in het A-peloton lijken deze driedaagse op een lange geregisseerde massasprint met weinig spektakel. Op dit punt lijkt het experiment van de KNSB nog niet geslaagd. Net zoals op de eerste dag was het uiteindelijk in de massasprint het duel Heideman-Michaud dat de winnaar moest aanduiden. Jan Maarten Heideman (Proteq) won voor Cedric Michaud (Nefit) en Arjan Stroetinga (Jorritsma Bouw). De beide Pomaz/zwembadplein.nl-rijders Alexis Contin (vijfde) en Pascal Briand (zevende) zorgde ervoor dat er drie Fransen in de top-7 waren te noteren deze manche.

Dames 2e Manche
Een groep van 14 Dames slaagde er in om het peloton dubbelen. In deze groep bijna de voltallige top van het klassement, uit de top-10 ontbrak enkel Friederieke Gehring in de kopgroep. Na vijf ronde finale pakte Jolanda Langeland uiteindelijk de overwinning deze manche voor Foske Tamar van der Wal en Elma de Vries.
Aan haar tweede plek had de 18-jarige Van der Wal voldoende om de Paars-Rode leiderstrui over te nemen van Daniëlle Bekkering.

A Divisie 2e Manche
De tweede manche was in de A divisie eigenlijk een kopie van de eerste. Jan Maarten Heideman slaagde er in om de stand in zijn sprintersduel met Cedric Michaud op 3-1 in zijn voorsprong te zetten. Michaud werd voor de derde keer op rij tweede, de in het wit rijdende Ingmar Berga (DSB) eindigde als derde.
In het Algemeen klassement heeft Heideman 8,2 punten voorsprong op Michaud. De nummer drie, Ingmar Berga, staat al op respectabele afstand en lijkt kansloos voor de overwinning.

Zondag zijn zowel voor de Dames als de Heren nog drie manches te rijden. De wedstrijd in Groningen start om 13.30 uur met de Heren. Dit in verband met Tv-uitzendingen op Nederland 2. Op deze zender zal Studio Sport de 3e en finale manche live uitzenden, ook aan de eerdere manches zal aandacht worden besteed.