Schaatspeloton.nl - Nieuws - Valpartij ontsiert finale, Heideman en Van der Wal eindwinnaars Driedaagse

Valpartij ontsiert finale, Heideman en Van der Wal eindwinnaars Driedaagse

geplaatst zondag 6 november 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Jan Maarten Heideman (Proteq) en Foske Tamar van der Wal (www.subsidiecheck.nl) hebben de eindoverwinning in de Essent Driedaagse behaald. De finalewedstrijddag in Groningen werd ontsiert door een ernstige valpartij in de derde manche van de A-rijders.

A Divisie 1e Manche
De eerste manche van de dag werd gekenmerkt door een ontsnapping van een 10-mans kopgroep. De twee kanshebbers voor de eindoverwinning, Jan Maarten Heideman en Cedric Michaud, bemoeide zich niet met deze ontsnapping en de strijd leek te gaan tussen de 10 koplopers. Enkele ronden voor het eind kwam het peloton nog terug, dit was echter te laat voor Heideman en Michaud. De jonge A-debutant Alexis Contin (Pomaz/zwembadplein.nl) won uiteindelijk knap de sprint voor Lars Hoogenboom (Adformatie) en zijn land- en teamgenoot Pascal Briand.

Dames 1e Manche
Een lange ontsnapping van Elma de Vries (DSB) tekende de eerste manche bij de Dames. Elma de Vries werd echter een ronde voor het einde ingelopen door het jagende peloton waarna Foske Tamar van der Wal (www.subsidiecheck.nl) de wedstrijd kon winnen. Daniëlle Bekkering (DSB) eindigde als tweede en Mariska Huisman (Frisia) was goed voor de derde plek. Elma de Vries eindigde uiteindelijk toch nog als achtste.

A Divisie 2e Manche
De tweede manche van de A Divisie eindigde uiteindelijk opnieuw in een massasprint. De sprint was uiteindelijk geen duel tussen Heideman en Michaud, de korte snelle marathon over slechts 40 ronden leek andere rijders goed te doen. Arjan Stroetinga (Jorritsma Bouw) won de massasprint voor Ingmar Berga (DSB) en pas op de derde plek eindigde Jan Maarten Heideman.

Dames 2e Manche
De tweede wedstrijd bij de Dames eindigde dit keer niet in een massasprint. Een kopgroep van zes rijdster slaagde er in vooruit te blijven tot aan de streep. Jenita Hulzebosch-Smit (DSB) won de sprint van deze groep voor Maria Sterk (Zuidema Kranen) en Lieke Splinter (Team Borst). Foske Tamar van der Wal won de pelotonsprint voor Daniëlle Bekkering en werd daardoor 7e.

A Divisie 3e Manche
De laatste wedstrijd van de A Divisie leek wederom op een massasprint uit te lopen toen 10 ronden voor het eind een val alles deed veranderen. Koen Lankhaar (Adformatie) viel aan de binnenkant van de bocht en nam in zijn val ongelukkig enkele rijders mee naar het ijs. Ruud Aerts (Frisia) bleek het ernstigste slachtoffer te zijn, een 10 centimeter lange snee net boven zijn scheenbeschermer zorgde voor een slagaderlijke bloeding. Aerts werd met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis waar uiteindelijk volgens zijn ploegleider geen beschadiging aan pezen geconstateerd werd. Binnenkort zal er nog wel op zijn knie een kijkoperatie worden uitgevoerd.
Ook Daan Kegel (MM-Guide) werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij heeft waarschijnlijk zijn enkelbanden afgescheurd, hoe ernstig dit is zal verder onderzoek komende week moeten uitwijzen. Tom Versteeg (snijwond bij de enkel) en Koen Lankhaar (snijwond in zijn arm) moesten ook voor behandeling naar het ziekenhuis van Groningen.
De jury besloot de wedstrijd te staken en na overleg niet meer te herstarten. Jan Maarten Heideman won zo de Essent Driedaagse over zes wedstrijden voor Cedric Michaud en Ingmar Berga.

Dames 3e Manche
De Dames starten nog wel voor hun laatste wedstrijd die uiteindelijk in een massasprint eindigde. Foske Tamar van der Wal toonde wederom oppermachtig te zijn in de sprint. Elma de Vries eindigde als tweede en Daniëlle Bekkering moest genoegen nemen met de derde plek.
Foske Tamar van der Wal mocht zich laten kronen als eindwinnares van de Essent Driedaagse. Daniëlle Bekkering was in de eindstand tweede terwijl Jolanda Langeland (Enkhuizer Almanak) beslag legde op de derde plek.

Reacties negatief
Veel rijders reageerde na afloop van deze driedaagse negatief op het experiment van de Sectie Marathon. "Ik rijd nu al vijf jaar marathons in Nederland en elk seizoen verzinnen de beleidsmakers wel iets anders. Marathonschaatsen behoort in mijn ogen lang en zwaar te zijn. Deze wedstrijden in de driedaagse waren veel te kort en pasten eigenlijk precies in het straatje van de sprinters. Je werkt op deze manier ongelukken in de hand. Je kunt niet continue op volle snelheid door de bochten scheuren. Na twee manches was iedereen vermoeid en dan raak je de controle over je schaatsen kwijt." zo stelde Cedric Michaud, een cynische Peter de Vries (Proteq) vond het verstandig om niet verder te schaatsen na de valpartij met grote gevolgen: "Het is ook te gevaarlijk. De schaatsbond wil spektakel. Nou, dat hebben ze gekregen. Het kost alleen wat slachtoffers. Ze moeten de driedaagse niet meer op deze wijze organiseren"

De korte marathons lijken ongelukken in de kaart te werken. Time Out Sport-ploegleider Geert Kuipers vond het allemaal te massaal: "Iedereen trekt, duwt en wringt zich in een goede positie voor de eindsprint. Er zal een selectiebeleid voor de finale gehanteerd moeten worden. Daarin zouden niet meer dan dertig schaatsers moeten zitten. Dat is altijd beter dan een troep van honderd blinde paarden die naar de eindstreep denderen."
Piet Kleine, ploegleider van DSB, vond dat de korte wedstrijden de essentie van het marathonschaatsen aantasten: "Al die korte onderdelen hebben niets met het marathonschaatsen te maken. De schaatsende diesels zijn amper warm en dan moeten ze al weer stoppen. Ik vind dat niks. We moeten gewoon terug naar de basis. Lange wedstrijden. Punt."

Het zal aan de Sectie Marathon zijn om de Essent Driedaagse te evalueren, maar ze zullen, gezien de reacties, daarvoor zeker in overleg moeten treden met de rijders en ploegleiders.