Schaatspeloton.nl - Nieuws - Pioniers wedstrijd Lac-Beauport Marathon afgelast

Pioniers wedstrijd Lac-Beauport Marathon afgelast

geplaatst woensdag 9 november 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

De Lac-Beauport Marathon in Quebec (Canada) is afgelast. De Lac-Beauport Marathon begon in 2000 en was de eerste natuurijsmarathon in Noord-Amerika die jaarlijks werd verreden.

De Lac-Beauport Marathon in Quebec (Canada) is afgelast. De Lac-Beauport Marathon begon in 2000 en was de eerste natuurijsmarathon in Noord-Amerika die jaarlijks werd verreden. (bron: Webskater.org)

De Lac-Beauport Marathon in Quebec (Canada) is afgelast. De Lac-Beauport Marathon begon in 2000 en was de eerste natuurijsmarathon in Noord-Amerika die jaarlijks werd verreden. Organisator Gaétan Rochette verwacht niet dat in de toekomst er een nieuwe wedstrijd op het Lac-Beauport zal worden verreden. De wedstrijd stond gepland voor het weekend van 25 en 26 februari 2006 en zou de afsluiting van de MSI Series zijn. De finale van deze competitie zal nu op 23 februari op het Sylvan Lake plaatsvinden.

Het evenement op het Lac-Beauport werd in 2000 opgestart na een succesvolle 6-uurs ploegenmarathon in Quebec-Stad in 1994. Gaétan Rochette legt uit: "Dit succes gaf Pierre Gagné en mij het idee voor het organiseren van een groot marathon evenement. Toen wij hoorde van het Lac-Beauport hebben wij toestemming gevraagd voor het organiseren van een 25 km marathon op het meer in 2000." In 2001 namen enkele Amerikaanse lange afstandschaatsers deel aan de wedstrijd. Dit zorgde voor aandacht in de pers en bracht enkele organisatoren in de Verenigde Staten op het idee een eigen marathonwedstrijd te organiseren.

"Wij hadden de laatste jaren pech met het weer. Elk jaar had zijn weerproblemen en iedereen kende daardoor onze marathon als de meest zware. Toch namen er elke jaar rond de 60 schaatsers deel aan het evenement." Meerdere zaken hebben volgens Rochette de Lac-Beauport Marathon uiteindelijk de kop gekost. "Na een editie met minder succes kwam de pers het jaar daarna niet meer terug. Geen publiciteit impliceert geen sponsors, geen sponsors betekend geen geld. Bovendien werd het steeds moeilijker vrijwilligers te regelen, de Schaatsbond kon niet helpen vanwege de vele shorttrack- en langebaanwedstrijd. Ten derde was de betrokkenheid van de gemeente en de gemeenschap in Lac-Beauport niet wat wij verwacht hadden."

Toch is Gaétan Rochette positief over de toekomst van het marathonschaatsen in Noord-Amerika. "De marathon in Noord-Amerika zal populairder worden, vooral door de creatie van MSI die het marathonschaatswedstrijden promoot met een puntenserie en de organisaties helpt. Als wij die hulp hadden gehad aan het begin dan had denk ik de Lac-Beauport Marathon vandaag nog op de kalender gestaan."

Rochette zal nu betrokken zijn bij de organisatie van een marathonkamp en wedstrijd op de kunstijsbaan in Quebec-Stad van 25 tot 27 november van dit jaar. Bovendien denkt hij na over het organiseren van een natuurijswedstrijd deze winter op het Pointe-au-Lièvre in de binnenstad van Quebec.