Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten is debutante Marijke Groenewoud nog net de baas

Irene Schouten is debutante Marijke Groenewoud nog net de baas

geplaatst zaterdag 6 januari 2018 om 20:35:51 op Schaatspeloton.nl

De tiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup is gewonnen door Irene Schouten (Royal A-ware). De Nederlands Kampioene was in de massasprint de langverwachtte debutante Marijke Groenewoud (Royal A-ware) nog net de baas. Groenewoud, die teruggekomen van de ziekte van Pfeiffer in Heerenveen haar eerste ronden in het landelijke peloton reed, streed op het laatste rechte stuk zij-aan-zij met Schouten. Lisa van der Geest (mkbasics.nl) maakte het podium compleet. Iris van der Stelt (mkbasics.nl) blijft leidster in het klassement.

Dat het in Heerenveen uiteindelijk uitdraaide op een massasprint mag haast een wonder heten. Ten minste als je kijkt naar het eerste deel van de wedstrijd. Aanval na aanval volgde elkaar op. Een gevaarlijke kopgroep onder andere bestaand uit onder andere Irene Schouten, Lisa van der Geest, Elma de Vries (Palet Schilderwerken), Janneke Ensing (Speelman-Haak), Rixt Meijer (uwgereedschap.nl) en Aggie Walsma leek ruimte te krijgen maar het was Mastermind dat de slag dreigde te missen en het gat probeerde te dichten. Toen het peloton binnen schootsafstand kwam probeerde Carien Kleibeuker (Royal A-ware) de oversteek te maken maar als reactie daarop volgde de rest en kwam de grote groep weer bij elkaar.

Maar het verhaal van de wedstrijd was uiteindelijk voorin de massasprint te vinden. Hier knokte twee ploeggenoten met elkaar om de dagzege. Irene Schouten is bekend met die positie maar voor Marijke Groenewoud lijkt dit een eerste voorbode van wat de komende jaren gaat komen. De 18-jarige Groenewoud, die voorafgaande aan het seizoen getroffen werd door de ziekte van Pfeiffer, maakte in Heerenveen haar debuut kort nadat dokters haar het groene licht hadden gegeven. Op het laatste rechte stuk kwam zij dichtbij haar opnieuw in rood-wit-blauw getoonde ploeggenote en werd pas in de laatste meters geklopt. Logischerwijs was het voor Groenewoud haar eerste podiumplaats. Lisa van der Geest was in de sprint best-of-the-rest en mocht als derde naar het podium.

Bekijk ook:

Herstelde Marijke Groenewoud maakt vanavond langverwachte debuut (6 januari 2018)
Uitslag