Schaatspeloton.nl - Nieuws - Lisa van der Geest is Emma Engbers de baas in spektakelstuk

Lisa van der Geest is Emma Engbers de baas in spektakelstuk

geplaatst zaterdag 23 december 2017 om 20:27:21 op Schaatspeloton.nl

Lisa van der Geest wint in Breda, Emma Engbers is geklopt.

Lisa van der Geest wint in Breda, Emma Engbers is geklopt. (bron: Schaatspeloton.nl)

De negende wedstrijd in de KPN Marathon Cup is gewonnen door Lisa van der Geest (mkbasics.nl). In een spectaculaire wedstrijd waarin aanvallers het beeld bepaalde rekende de Warmondse in een tweestrijd af met Emma Engbers (Mastermind). Het tweetal was na het afsprinten van het peloton ontsnapt uit een kopgroep van vijftien. Een achtervolging van Carien Kleibeuker (Royal A-ware) probeerde solo de oversteek te maken maar slaagde daar niet in. Iris van der Stelt (mkbasics.nl) won de sprint om de derde plaats en behield de Oranje leiderstrui.

Al vroeg in de wedstrijd werd de wedstrijd al op gang getrokken. Eerste aanstichter was Carien Kleibeuker (Royal A-ware) die, voorafgaande aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi volgende week in Heerenveen, vandaag in Breda aan de start verscheen. Een grote groep van zo’n 20 dames ontstond die elkaar snel in de samenwerking vonden. De groep stond op het punt om rond te gaan toen Elma de Vries (Palet Schilderwerken), die de slag gemist had, de oversteek probeerde te maken. Voor Emma Engbers en Lisa van der Geest was dit het teken om uit de kopgroep te ontsnappen. Mkbasics.nl liet daarbij meteen Merel Bosma en Manon Kamminga afzakken om Van der Geest aan haar ronde te helpen. Zij trokken na het ronden van het peloton meteen vooraan door waardoor de achtervolgingspoging van De Vries kansloos was. Uiteindelijk slaagde na Engbers en Van der Geest nog zeventien rijdsters er in de ronde voorsprong te pakken.

In de wedstrijd die na de vroege ronde voorsprong volgde ging de koers niet echt op slot. Aanvalsgroep na aanvalsgroep probeerde weg te komen, maar de samenwerking voorin kwam niet terug tot op het niveau dat de grote groep aan een ronde voorsprong had geholpen. Nadat het peloton was afgesprint trok Lisa van der Geest door, Emma Engbers reageerde het meest alert en kon haar oud-ploeggenote nog achterhalen. In de achtervolgende groep verdedigde Iris van der Stelt de belangen van Van der Geest en het aanvallende tweetal kon een honderd meter voorsprong pakken. Op dat moment probeerde Carien Kleibeuker nog over te steken. Kleibeuker kwam tot op vijftig meter, maar nadat Van der Stelt haar had teruggepakt nam in de achtervolgende groep niemand het achtervolgende werk van Kleibeuker op dat niveau over. Van der Geest en Engbers konden dus wegblijven doordat zij geen moment stil waren gevallen. In de sprint was Lisa van der Geest Emma Engbers de baas en won zo haar tweede cupwedstrijd van het seizoen. Iris van der Stelt won de sprint om de derde plaats.

Bekijk ook:

Uitslag