Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga kan in Breda met podiumplaats Cédric Michaud evenaren

Arjan Stroetinga kan in Breda met podiumplaats Cédric Michaud evenaren

geplaatst woensdag 20 december 2017 om 10:30:00 op Schaatspeloton.nl

Zaterdagavond kan Arjan Stroetinga zich tijdens de negende KPN Marathon Cup naast Michaud schaatsen als hij op het podium eindigt.

Zaterdagavond kan Arjan Stroetinga zich tijdens de negende KPN Marathon Cup naast Michaud schaatsen als hij op het podium eindigt. (bron: Schaatspeloton.nl)

Van de achttien wedstrijden die sinds 2002 in Breda zijn verreden stond Cédric Michaud zesmaal op het podium. Naast vier overwinningen was hij ook goed voor twee tweede plaatsen. Zaterdagavond kan Arjan Stroetinga zich tijdens de negende KPN Marathon Cup naast Michaud schaatsen. Met drie overwinningen en twee tweede plaatsen is de Fries na de Fransman de succesvolste schaatser op het West-Brabantse ijs. Opvallend mag genoemd worden dat Stroetinga en Michaud nooit samen op een podium stonden. Ingmar Berga staat derde op de lijst met vier podiumplaatsen.

Cédric Michaud won in 2002 de allereerste marathon in Breda. Tijdens zesdaagse reed de schaatser die zo vaak in een massasprint de zeges binnenhaalde nu solo naar de overwinning. Overwinningen waren in Breda, na twee tweede plaatsen in 2003 en 2004, ook in 2005 (2x) en 2006 voor Michaud. Arjan Stroetinga won in Breda een jaar na de laatste overwinning van Michaud voor het eerst. In 2009 werd hij tweede, in 2011 weer eerste en in 2012 tweede. De laatste podiumplaats in Breda behaalde Arjan Stroetinga nu vier jaar geleden. Op 21 december 2013 won hij de elfde cupwedstrijd en stond zo voor de vijfde keer op het podium in Breda. Naast hem op de tweede plaats stond toen Sjoerd Huisman, die met twee tweede plaatsen en een derde plaats op de vierde plek staat van de rijders met de meeste podiumplaatsen in deze stad. Het zou voor Huisman zijn allerlaatste podiumplaats blijken. Nog geen tien dagen later moest het schaatspeloton met een grote schok afscheid nemen van de veel te vroeg overleden Andijker.

Arjan Stroetinga kwam na 2013 niet meer terug in Breda om zijn zesde podiumplaats te kunnen behalen. De wedstrijden in Breda kwamen voor Stroetinga op zo’n plek in de seizoensopbouw dat hij niet aan de start kon verschijnen. Zaterdag wordt hij wel weer aan de start verwacht. Zou hij vier jaar na zijn laatste podiumplaats nu zijn zesde podiumplaats in deze stad kunnen gaan behalen?

Mariska Huisman bovenaan bij de vrouwen
Bij de vrouwen mag er zaterdagavond geen verschuiving verwacht worden bovenaan de lijst met meest succesvolle schaatsers in Breda. Mariska Huisman staat met vijf podiumplaatsen, twee overwinningen, een tweede plaats en twee derde plaatsen, bovenaan. Net als Mariska Huisman is ook de nummer twee op de lijst met vier podiumplaatsen Foske Tamar van der Wal niet meer actief. Francesca Lollobrigida staat met twee overwinningen op plaats drie maar wordt zaterdag niet aan de start verwacht.

Schaatsers met de meeste podiumplaatsen in Breda
6x Cédric Michaud (4x 1e - 2x 2e - 0x 3e)
5x Arjan Stroetinga (3-2-0)
4x Ingmar Berga (1-3-0)
3x Sjoerd Huisman (0-2-1)
3x Roel van Hest (0-0-3)

2x Crispijn Ariëns (1-1-0)
2x Bob de Vries (1-0-1)
2x Douwe de Vries (0-1-1)
2x Timo Verkaaik (0-0-2)

Schaatssters met de meeste podiumplaatsen in Breda
5x Mariska Huisman (2-1-2)
4x Foske Tamar van der Wal (2-1-1)
2x Francesca Lollobrigida (2-0-0)
2x Mireille Reitsma (1-1-0)
2x Carien Kleibeuker (1-0-1)
2x Carla Zielman (1-0-1)
2x Irene Schouten (1-0-1)

Dit artikel verschijnt zaterdag ook in het programmaboekje van de negende KPN Marathon Cup. Lees daarin nog meer artikelen van verschillende bronnen rond het marathonschaatsen.