Schaatspeloton.nl - Nieuws - Geschillen Commissie KNSB: ONK op donderdag 2 februari

Geschillen Commissie KNSB: ONK op donderdag 2 februari

geplaatst vrijdag 25 november 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

De Geschillen Commissie van de KNSB heeft de datum van het Open NK op natuurijs vastgesteld op donderdag 2 februari. Organisator van de wedstrijden op de Weissensee, de Stichting Winter Marathon (SWM), had de Geschillen Commissie om een uitspraak gevraagd in het conflict tussen hen en de sectie marathon van de KNSB.

Oorspronkelijk was 2 februari al de datum voor het Open Nederlandse Kampioenschap (ONK). Toen de sectie marathon van de KNSB echter probeerde om een Wereldbekercircuit van de grond te brengen werd het ONK op de officiƫle kalender verplaatst naar donderdag 26 januari, twee dagen voor de Alternatieve Elfstedentocht op dezelfde Weissensee. Op de datum van 2 februari zou op het Karinthische ijs een wedstrijd voor het wereldbekercircuit plaatsvinden. Het plan van zo'n wedstrijdcyclus werd vanwege het wegblijven van sponsors echter afgeblazen.
De SWM zag zich nu, door het wegvallen van de wedstrijd op 2 februari, zonder grote wedstrijd en publiekstrekker in hun tweede week. De sectie marathon weigerde het ONK terug te plaatsen naar die datum. Overleg tussen de sectie marathon en de SWM liep spaak en dus moest uiteindelijk de geschillen commissie van de KNSB een uitspraak doen. Zij stelde de SWM in het gelijk en de KNSB zal nu haar Open NK moeten laten verrijden op donderdag 2 februari op de Weissensee.

De wedstrijden op de Weissensee beginnen nu op woensdag 25 januari 2006 met het WK voor Veteranen en eindigen op donderdag 2 februari 2006 met het Open NK voor Heren, Dames en Veteranen. Voor het volledige nieuwe programma van de Weissensee 2006 bekijk de internationale marathonkalender.

Zoals het er nu uit ziet zal het ONK verreden worden zonder de grote ploegen. De VMS (Vereniging Marathon Sponsors) slaat de uitspraak van de geschillencommissie in de wind. "Alle rijders van de grote ploegen gaan op 29 januari gewoon weer terug naar Nederland. Wij houden ons aan de schaatskalender die in september door de KNSB is opgesteld. Niemand kan ons verplichten om naar het Open NK te gaan", reageerde VMS-voorzitter Toon Gerbrands.