Schaatspeloton.nl - Nieuws - Michaud en Bekkering winnen in winters Deventer

Michaud en Bekkering winnen in winters Deventer

geplaatst zaterdag 26 november 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Op de Scheg in Deventer hebben Cedric Michaud (A Divisie, Nefit), Daniëlle Bekkering (Dames, DSB) en Emiel Blauw (B Divisie, Steenbergen Fietsen) de zevende Essent Cup wedstrijd gewonnen. In een winters decor was vooral de A Divisiewedstrijd erg hard en snel.

Wedstrijdsponsor Nefit had net als het voorgaande jaar bezoekers gratis toegang gegeven. Dat het vergeleken met vorige jaar minder druk was in De Scheg had waarschijnlijk met het winterse weer te maken dat het oosten van ons land in haar greep houdt. De feeërieke sneeuwplaatjes en de lage temperaturen deden het bij het peloton al wel kriebelen. De gebruikelijke (koude winter voorspellende) verhalen van katten met dikke vachten en broers met eczeem haalde het ANP persbericht al weer en ook de Franse klassementsleider Cedric Michaud sprak de hoop uit deze winter nog op het Nederlandse natuurijs te kunnen rijden.

Dames
Bij de Dames slaagde klassementsleider Daniëlle Bekkering (DSB) er voor het eerst dit seizoen in een cupwedstrijd te winnen. Na 60 ronden was zij in de massasprint te snel voor het gehele peloton. Elma de Vries (DSB) legde beslag op de tweede plek en Maria Sterk (Zuidema Kranen) werd derde.
Foske Tamar van der Wal (www.subsidiecheck.nl) was wederom afwezig in Deventer en verloor daardoor haar leiding in het Jongerenklassement aan Lucy Witteman (Nefit). Daniëlle Bekkering bleef aan de leiding van zowel het Algemene als het Tussensprint Klassement.

A Divisie
Het werdt een hectische en snelle wedstrijd in de A Divisie. Onder leiding van onder andere Cedric Michaud (Nefit) sneeuwde het aanvallen op het ijs van Deventer. Met nog 40 ronden op het bord ging een groot deel van het al reeds uitgedunde peloton in de aanval. Een groep van klassementstoppers slaagde erin een ronde voorsprong te pakken op het peloton, even later slaagde nog een groep erin dit kunststukje te herhalen. In totaal mochten 24 man zich gaan opmaken voor een finale over tien ronden. Het peloton finishte in een zeer snelle tijd van 1 uur 6 minuten en 17 seconden, wat neer komt op een gemiddelde ronde tijd over 125 ronden van 31.8 seconden.
In de finale bleef het door een hoog tempo betrekkelijk rustig. De Proteq-ploeg leek kopman Jan Maarten Heideman perfect naar de streep te brengen. Cedric Michaud nam echter een ronde voor het einde de kop en sprintte naar de overwinning. Al kon dit verdict pas worden uitgesproken na bestudering van de finishfoto. Ingmar Berga (DSB) moest genoegen nemen met de tweede plek, Jan Maarten Heideman (Proteq) werd terug verwezen naar de derde positie.
In de top van de klassementen verandert weinig. Cedric Michaud blijft leider in het Oranje Pak. Lars Hoogenboom, die in het Algemeen Klassement terug zakte van de tweede naar de vierde positie, blijft in het Groen. Ingmar Berga verstevigde opnieuw zijn leiding in het Jongerenklassement.

B Divisie
Na 75 ronden wedstrijd zag Emiel Blauw (Steenbergen Fietsen) zich gekroond als de nieuwe klassementsleider in de B Divisie. Hij won de wedstrijd door in de massasprint Melvin van Zanten (Groenehartsport.nl) en de Zwitser Roger Schneider te kloppen. Koos Kortekaas (Groenehartsport.nl) eindigde op de 21e plaats net buiten de punten en moest zijn leidende positie in het klassement afstaan aan Emiel Blauw.

Volgende week zaterdag 3 december is de achtste Essent Cupwedstrijd in Haarlem. Deze wedstrijd begint om 18.30 uur.