Schaatspeloton.nl - Nieuws - Groenewoud en Hijlkema sluiten aan bij Royal A-ware na samenwerking met Team FrySk

Groenewoud en Hijlkema sluiten aan bij Royal A-ware na samenwerking met Team FrySk

geplaatst donderdag 7 september 2017 om 08:19:39 op Schaatspeloton.nl

De begeerde Marijke Groenewoud zal na de samenwerking met Royal A-ware voor die ploeg gaan uitkomen in het landelijke marathonpeloton.

De begeerde Marijke Groenewoud zal na de samenwerking met Royal A-ware voor die ploeg gaan uitkomen in het landelijke marathonpeloton. (bron: Schaatspeloton.nl)

Team FrySk heeft woensdagavond bij hun ploegenpresentatie een samenwerking aangekondigd met de Clafis/Royal A-ware-formatie van coach Jillert Anema. De samenwerking zal dit jaar tot uiting komen in een gecombineerd dames marathonteam van Team Bouwbedrijf de Vries en Team Royal A-ware. De talenten Marijke Groenewoud en Aveline Hijlkema zullen namens Team FrySk aansluiten bij het toptrio Irene Schouten, Carien Kleibeuker en Heather Bergsma. De 18-jarige Groenewoud, afgelopen seizoen goed voor tien regionale marathonzeges, sluit aan bij de hoofdmacht. Hijlkema wordt vijfde en landelijk invalrijdster.

Team FrySk kan voor haar talenten geen betere leerschool bedenken. Het niveau en de ervaring van Team Royal A-ware en de individuele klasse van de schaatsers kan enkel motiverend en inspirerend werken. "Samen schaatsen met een wereldkampioene massastart, houdster werelduurrecord en houdster wereldrecord 1500m. Daar kan ik nog heel veel van leren", aldus Marijke Groenewoud.

De marathonploegen stonden na haar lange zegereeks in de Noord-Oost Competitie in de rij voor Groenewoud, viervoudig marathonkampioene bij de junioren. Toch ontstond er geen geschikte match. Hoofdtrainer Siep Hoekstra beschermde haar. "Marijke wil ook World Cups en het WK voor junioren rijden, richt zich ook op de massastart en komt net uit een lang inline-seizoen. Je kunt niet alles hebben, en zeker niet op haar leeftijd. In het belang van de sporters is het beter om een paar wedstrijden te kiezen, maar niet alles te rijden", aldus Hoekstra. Daarom had Team FrySk de intentie om zelf de landelijke damescompetitie in te stappen. Dit onder de naam Team Bouwbedrijf de Vries, het Leeuwarder bouwbedrijf dat nu voor het vierde jaar aan Team FrySk verbonden is. Toen de coaches Hoekstra en Anema echter met elkaar in gesprek kwamen ging het snel. Er was een klik en een gezamenlijke visie; het opleiden van talent. In de opgezette samenwerking krijgen Groenewoud en Hijlkema de ruimte om hun wedstrijden te kiezen. Hoekstra: "Ze rijden niet alles, maar waar ze rijden leren ze maximaal".

Naast de samenwerking met Team Royal A-ware blijft Team FrySk met een ploeg actief op regionaal niveau. Zij gaan dat doen onder naam Team Bouwbedrijf de Vries. Een vijftal dames zal uitkomen in de regionale marathon. Willemijn Cnossen, Natasja Roest, de Britsen Gemma Cooper en Ellia Smeding en de Zwitsterse Ramona Härdi vormen hier de ploeg. Ook Reina Anema zal als langebaanschaatster maximaal drie landelijke marathons rijden.

Tijdens de teampresentatie op woensdag 6 september presenteerde Team FrySk nog meer. Een langebaanteam, een internationaal team en een marathon beloften-team bij de heren(Team Douma Staal). Wat in alle teams terug komt is het opleiden van talent. In totaal schaatsen er komend seizoen 15 Nederlandse sporters en zes internationale sporters bij Team FrySk.

Team FrySk, wat staat voor Fryslân Skating, is in 2014 gestart toen opgemerkt werd dat er een groot gat bestond tussen de schaatsclubs in Noord-Friesland en de Regionale trainingscentra (RTC’s), gewesten en commerciële ploegen. In dat jaar werd gestart met een team schaatsers die zwommen tussen clubs en hogere selecties, het topteam genaamd. Daarnaast werd ook direct gestart met een jeugdplatform. Daar krijgen talentvolle en gemotiveerde jonge schaatsers één keer per week een extra training, naast hun clubtrainingen. Dit alles in de Elfstedenhal in Leeuwarden, de thuisbaan van Team FrySk. Een opleidingsteam, dat is Team FrySk. "Dat begint door samen met de schaatsclubs jong talent te helpen met de start van hun schaatscarrière. Daarna verandert de focus langzaam van leren naar presteren. Als de sporters er dan klaar voor zijn kunnen ze uitvliegen om elders hun carrière door te zetten naar de top. Dat is onze visie", aldus Jan Boelen, teammanager van Team FrySk.

Vanaf het ontstaan van Team FrySk heeft het team altijd een internationaal karakter gehad. De gedachte daarachter is om bij te dragen aan een breed en internationaal draagvlak voor de schaatssport. Teammanager Boelen daarover: "Als we straks alleen nog maar in Nederland schaatsen, dan is het snel gebeurd met de schaatssport". Dit jaar huisvest Team FrySk zes buitenlandse schaatsers; drie Engelsen, twee Noren en een Zwitserse. Zij hebben als het ware een soort stageplek bij Team FrySk. Ze financieren zichzelf, Team FrySk faciliteert ze.

Bekijk ook:

Aveline Hijlkema
Marijke Groenewoud