Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stoppende Johan Hendriks "Veel studenten gaan in bestuur studentenvereniging, wij begonnen een schaatsploeg"

Stoppende Johan Hendriks "Veel studenten gaan in bestuur studentenvereniging, wij begonnen een schaatsploeg"

geplaatst zaterdag 4 maart 2017 om 14:42:18 op Schaatspeloton.nl

Johan Hendriks

Johan Hendriks (bron: Schaatspeloton.nl)

Vanavond neemt Johan Hendriks afscheid als marathonschaatser. De Topdivisierijder van Port of Amsterdam/SKITS kan terugkijken op een een lange carrière waarin hij de Vikingarännet won en tijdens een topdag meestreed om de winst in de natuurijsklassieker Veluwemeertocht, maar hij is toch bovenal trots op de Topdivisieploeg die hij samen met andere studenten en schaatsvrienden van SKITS van de grond kreeg. "Men dacht wat is dat met die rare studenten, maar wij hebben het toch maar even gedaan".

Negen jaar is Johan Hendriks uiteindelijk actief geweest in het marathonschaatsen en al die jaren was dat bij de Amsterdamse studentenvereniging van SKITS. Na jaren in het 6-Banentoernooi en bij de B-rijders maakte hij in 2010 met aan zijn zijde Kevin Floris, Pieter Overmars, Rick van Leersum en Stan van den Berg de stap naar de Topdivisie.

Hendriks was zelf nauw betrokken bij de opzet van de Topdivisieploeg waar ze met weinig middelen en veel enthousiasme de sprong naar het hoogste niveau maakte. "Veel studenten gaan in het bestuur van een studentenvereniging, wij begonnen een schaatsploeg". Blikt de 27-jarige oud-student Systeembiologie terug op de spannende stap waarvan hij aangeeft veel geleerd te hebben. "Je kan zoveel meer uit de sport halen, meer dan alleen hard schaatsen" zegt Hendriks wijzend vooral op de organisatorische en bestuurlijke kant van de ploeg waar hij veel van geleerd heeft. "Om zo'n ploeg te krijgen heb je elk jaar weer drie pijlers nodig: rijders, management en geld. Dat is telkens weer een uitdaging. Het ene jaar heb je wel de schaatsers maar niet het management, heb je wel het management mis je het geld. Wij zijn blij dat wij daar uiteindelijk de Port of Amsterdam mee getroffen hebben". De ploeg heeft hierdoor veel verschillende vormen gehad. "Het is dan wel geprofessionaliseerd, maar het karakter blijft hetzelfde. Wij waren een vriendengroep, en zijn nog altijd hecht door heel ambitieuze doelen".

Sportief gezien kijkt Johan Hendriks met warme gevoelens terug op de Veluwemeertocht van 2012. "Opeens had ik een hele goede dag en ik had kunnen winnen als ik tactischer gereden had. Het is bijzonder om zo'n dag mee te maken. Je kan gewoon blijven gaan". Aldus Hendriks die op het Veluwemeer de aanval koos, alleen op kop reed en onder de ogen van de camera's van de NOS pas in de finale werd teruggepakt. "De NOS wou mij interviewen. Iedereen had opeens interesse. Mooi om dat eens te beleven".

Dit seizoen reed Johan Hendriks nog prima uitslagen en hij ziet nog ruimte om te verbeteren. "Maar ik zou dan als fullprof moeten leven en waarschijnlijk de stap maken om naar Heerenveen te verhuizen. Dat wil ik niet. Ik heb eruit gehaald wat ik eruit kon halen". Hij maakt nu de keuze om afscheid te nemen als actief schaatser en meer te gaan werken bij zijn familiebedrijf een transportbedrijf waar hij ook nu al actief voor is. Met een kind op komst, schaatsen en het werk is dat een activiteit te veel om goed te doen. Daarom kiest hij nu te stoppen. Zijn laatste wedstrijd zal Hendriks rijden op zijn thuisbaan in Amsterdam met veel vrienden langs te kant.

Hendriks denkt niet volgend jaar spijt te krijgen als er natuurijs zou komen in Nederland. "Als er natuurijs is is het juist heel mooi een halve dag op het Naardermeer te schaatsen, zonder te moeten denken aan wedstrijden die misschien gaan komen". In eerste instantie zal Johan Hendriks niet een rol hebben bij zijn ploeg. "Maar ik blijf zeker betrokken, en natuurlijk niet alleen omdat mijn broertje Christoffel blijft schaatsen".

Bekijk ook:

Johan Hendriks
Transferoverzicht 2017