Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jan Maarten Heideman en Jolanda Langeland in het Oranje

Jan Maarten Heideman en Jolanda Langeland in het Oranje

geplaatst zondag 16 oktober 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

De eerste wedstrijden in de Essent Cup zijn gewonnen door Jan Maarten Heideman (A Divisie, Proteq), Jolanda Langeland (Dames, Enkhuizer Almanak) en Koos Kortekaas (B Divisie, Groenehartsport.nl). In Amsterdam werd al weer voor de 35e maal de Jaap Eden Trofee verreden, de eerste wedstrijd die meetelt voor de Essent Cup.

Dames
De 1e etappe van de Essent Cup werd bij de Dames getekend door een lange ontsnapping van Elma de Vries (DSB) en Foske Tamar van der Wal (Subsidiecheck.nl). Dit tweetal wist een halve ronde voorsprong te pakken op het peloton, maar rede het niet het peloton te dubbelen. Nadat zij waren ingelopen probeerde het tweetal Mariska van Drogenbroek (Oomssport) en Jaike de Graaf (J&B auto's-SKITS-VU) te vergeefs het pak te verschalken en maar ook zij werden terug gepakt.
Terwijl het peloton zich opmaakte voor de massasprint viel Foske Tamar van der Wal (Subsidiecheck.nl). Na een achtervolging van enkele ronden kon zij zich 2 ronden voor de finish weer aansluiten bij het peloton. De sprint die volgde werd verrassend gewonnen door Jolanda Langeland (Enkhuizer Almanak) die Daniëlle Bekkering (DSB) in de sprint versloeg. Zeer knap was de prestatie van de nummer 3 van de avond: Foske Tamar van der Wal (Subsidiecheck.nl) valt aan, valt, komt terug en eindigt uiteindelijk als 3e. Als beloning mocht zij de Witte Jongerentrui aantrekken. De eerste Oranje leiderstrui is voor Jolanda Langeland (Enkhuizer Almanak), Elma de Vries (DSB) hield aan haar ontsnapping de Groene Sprinttrui over.

A Divisie
Een lange ontsnapping van Jan van Oosterom (Bouw Consulting Twente), Tristan Loy (Jorritsma Bouw) en natuurlijk Henk Angenent (TNT) tekende de eerste A Divisie wedstrijd van de nieuwe Essent Cup. Halverwege koers keek het drietal het peloton in de staart, maar verder kwamen zij niet. Een oversteek van Arjan Smit (Nefit) naar de kopgroep mocht ook niet baten. Het kwartet werd terug gepakt door het jagende peloton op weg naar de massasprint. In deze massasprint bleef Jan Maarten Heideman (Proteq) uiteindelijk zijn naaste belager Cedric Michaud (Nefit) enkele centimeters voor. Ingmar Berga (DSB) legde beslag op de 3e plek.
De eerste Oranje leiderstrui is voor Jan Maarten Heideman (Proteq) en om de schouders van Lars Hoogenboom (Adformatie) zit de Groene Sprinttrui.

B Divisie
De wedstrijd in de B Divisie was er een die het aanzien meer dan waard was. Een groep van vier man ontsnapte halfweg uit het peloton. De groep met daarin Timo Verkaaik (Mijnten), Peter Nauta (ECN Azzuri Raps), Koos Kortekaas (Groenehartsport.nl) en oud A-rijder André Klompmaker pakte een halve ronde. Daarop reageerde de winnaar van de openingsmarathon in Alkmaar Alexis Contin (POMAZ/zwembadplein.nl). Hij reed in zijn eentje richting de kopgroep. Ook de Zwitser Alain Gloor (ECN Azzuri Raps) slaagde er uiteindelijk in de kloof te overbruggen. De ECN Azzuri Raps-ploeg liet Jorrit Bergsma afzakken om te knechten naar de groep waarin zij met twee rijders vertegenwoordigd waren. De groep van 6 man kon vervolgens de ronde voorsprong pakken.
De finale werd geopend door Alain Gloor (ECN Azzuri Raps), hij probeerde weg te komen maar kwam niet ver. Alexis Contin (POMAZ/zwembadplein.nl) toonde wederom zijn sterke aankomst en leek met nog 30 meter te gaan de winst niet meer te kunnen ontgaan. De Fransman die pas sinds kort op de schaats staat viel echter met de streep in zicht. Koos Kortekaas (Groenehartsport.nl) profiteerde hier optimaal van en versloeg Peter Nauta (ECN Azzuri Raps), Alain Gloor (ECN Azzuri Raps) werd 3e. Alexis Contin (POMAZ/zwembadplein.nl) kwam verslagen binnen op de 4e positie.

Zaterdag 22 oktober is de volgende wedstrijd van de Essent Cup in Breda. Aanvang 18.30 uur.