Schaatspeloton.nl - Nieuws - Plan natuurijscircuit voor marathon mislukt

Plan natuurijscircuit voor marathon mislukt

geplaatst vrijdag 14 oktober 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

De plannen waren mooi, de uitvoering was belabberd. De sectie marathon van de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond) is er niet in geslaagd om een natuurijswereldbekercyclus op te zetten.

Het hoofdzakelijk Nederlandse peloton had daarvoor de halve wereld over gevlogen moeten worden. Maar de bestuurders konden geen sponsor vinden die de reiskosten van de grote groep schaatsers wilde financieren. Het concept kan in de ijskast, zo bleek donderdag tijdens de jaarlijkse ploegenpresentatie in Alkmaar.

Drie keer eerder faalden verschillende schaatsbestuurders om een internationaal natuurijscircuit op te zetten. Na de voorzitters Hans Brandt en Peter Leegwater kreeg ook Heinze Bakker - die tot vorige maand preses van de sectie marathon was - het niet voor elkaar.

,,De doelstelling is niet bereikt, maar we hebben wel een fundament gelegd'', zei de voormalige NOS-commentator. ,,De organisatiecomités in Finland, Zweden, Oostenrijk en Canada zitten nu op één lijn. Het is alleen jammer dat we niet aan de financiële voorwaarden kunnen voldoen. Dat is nu eenmaal noodzakelijk, want de KNSB wil dat iedereen zonder kosten aan zo'n Grand Prix kan beginnen.''

Desondanks trekt het A-peloton deze winter wel weer over de landsgrenzen. De grote gesponsorde ploegen zijn in ieder geval van de partij bij de natuurijsklassiekers in Oostenrijk, Finland en Zweden. Op de kalender staat ook de Canadese Sylvan Lake Ice Marathon van tweevoudig Elfstedenwinnaar Evert van Benthem vermeld. De wedstrijd op 26 februari valt samen met de finale van de Nederlandse kunstijscompetitie, zodat de ge‰migreerde Van Benthem geen Hollanders kan begroeten.

Johan de Vreugd, de nieuwe voorzitter van de marathonsectie, had liever de wedstrijd van Van Benthem een week eerder op de kalender gezien. ,,De grote ploegen waren dan zeker naar Canada afgereisd.'' De Vreugd, min of meer voorgedragen door Erik Hulzebsoch, wil in zijn nieuwe functie meer sponsors voor het marathonschaatsen interesseren.

,,De sport kan dan beter in de breedte ontwikkeld worden en dan komt ook het internationaal natuurijscircuit weer in zicht. Ja, we blijven daarin geloven. We hebben het natuurijs nu eenmaal nodig om onze sport te populariseren. Het mooiste zou zijn een Elfstedentocht in Nederland. Dat levert de meeste sponsors op.''

De KNSB/Essent Cup, die vorig jaar Jan Maarten Heideman als winnaar opleverde, gaat dit seizoen over zestien wedstrijden. Verder staat er in december de traditionele Greenery zesdaagse op het programma. Nieuw dit seizoen is de driedaagse, die begin november wordt gehouden.