Schaatspeloton.nl - Nieuws - Miel Rozendaal en Elma de Vries winnen Openingsmarathon

Miel Rozendaal en Elma de Vries winnen Openingsmarathon

geplaatst vrijdag 14 oktober 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Elma de Vries (DSB) wint voor Jenita Hulzebosch-Smit (links, DSB) en Jolanda Langeland (rechts, Enkhuizer Almanak)

Elma de Vries (DSB) wint voor Jenita Hulzebosch-Smit (links, DSB) en Jolanda Langeland (rechts, Enkhuizer Almanak) (bron: Schaatspeloton.nl)

De traditionele openingsmarathon in Alkmaar is een prooi geworden voor Miel Rozendaal (Time Out Sport), Elma de Vries (DSB) en Alexis Contin (Pomaz). In een mistig en warm ijsstadion De Meent werd de aftrap gegeven voor het nieuwe marathonschaatsseizoen.

Dames
Voor de jury moet het een moeilijke openingswedstrijd geweest zijn bij de Dames. De vrouwen reden op een gegeven moment in verschillende groepjes verspreid over de baan. Uiteindelijk was het duidelijk, 6 rijdsters met 1 ronden voorsprong op het peloton en 6 rijdsters met 2 ronden voorsprong. Uit deze kopgroep van 6 leken tot het einde de DSB-teamgenoten Jenita Hulzebosch-Smit en Elma de Vries weg te blijven. Dit werd echter nog hachelijk toen met nog 4 ronden te gaan de bel werd geluid voor Carien Kleibeuker (Nicolai-Lourens & Tabak). De beide koplopers zagen dit als het signaal om de eindsprint in te zetten die gewonnen werd door Jenita Hulzebosch-Smit. Elma de Vries had echter als eerste door dat het rondebord nog 3 ronden aangaf en won de wedstrijd met 50 meter voorsprong op Jenita Hulzebosch-Smit, Jolanda Langeland (Enkhuizer Almanak) werd 3e.

A Divisie
Langebaan schaatser Rintje Ritsma (Sitel.nl) maakte in de eerste ronden door een tempoversnelling bekend dat hij deze avond ook in Alkmaar aanwezig was. Deze actie werd volop gevolgd door andere aanvallen in het peloton. Uiteindelijk ontstond er ongeveer half koers een kopgroep van 11 rijders die een ronde voorsprong wisten te pakken: Martijn Bovenmars (PGM Bakker), Henk Angenent (TNT), Lars Hoogenboom (Adformatie), Koen Lankhaar (Adformatie), Joost Juffermans (TNT), Patrick Schmitz (Bouwglas Gesman-Kocomon Vastgoed), Miel Rozendaal (Time Out Sport), Bob de Vries (De Hypotheker), Kurt Wubben (Jorritsma Bouw), Cedric Michaud (Nefit) en Jeroen de Vries (Time Out Sport).
Na het dubbelen van het peloton werd de wedstrijd vakkundig op slot gegooid door onder andere de Time Out Sport-formatie. Na 100 ronden won Jan Maarten Heideman (Proteq) in het peloton soeverein de sprint om de 12e plaats. De kopgroep van 11 man mocht in de finale 10 ronden de eerste prijzen van het nieuwe seizoen gaan verdelen.

In deze finale probeerde Patrick Schmitz (Bouwglas Gesman-Kocomon Vastgoed) kort en te vergeefs weg te komen. De groep bleef bij elkaar en een halve ronde voor de finish leken de beste papieren voor Kurt Wubben (Jorritsma Bouw) te zijn. Hij gleed echter in de laatste bocht weg. Miel Rozendaal (Time Out Sport) profiteerde en won de openingsmarathon voor Lars Hoogenboom (Adformatie) en Henk Angenent (TNT).

B Divisie
Het B-peloton schotelde de overgebleven toeschouwers aan het eind van de avond nog een mooie wedstrijd voor. In de steeds dikker wordende mist op De Meent reed het peloton, met daarin 4 buitenlandse rijders, zeer aanvallend. Geen enkele aanval hield echter stand en een massasprint moest de beslissing brengen. Daarin was de Fransman Alexis Contin (Pomaz) oppermachtig. Roy Boeve werd 2e en Peter van der Pol (Bike Life/Regio Bank) finishte als 3e.

Zaterdag 15 oktober is de eerste Essent Cupwedstrijd in Amsterdam. Aanvang 18.30 uur.