Schaatspeloton.nl - Nieuws - Argentijn in marathonschaatspeloton

Argentijn in marathonschaatspeloton

geplaatst maandag 3 oktober 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Jose Ignacio Fazio zal dit seizoen als eerste Argentijnse marathonschaatser zijn debut maken.

Jose Ignacio Fazio zal dit seizoen als eerste Argentijnse marathonschaatser zijn debut maken.

Het peloton van marathonschaatsers krijgt zijn eerste Zuid-Amerikaan. De Argentijnse skater Jose Ignacio Fazio arriveert op 12 oktober in Nederland om namens het VIKS-Team mee te doen aan marathonwedstrijden. Dat meldt Marnix Koolhaas op een internationaal schaatsforum. De twintigjarige Fazio wil de eerste schaatsprof van zijn land worden, alhoewel er in zijn woonplaats geen ijs is.

Deze zomer (!) werd in Argentinië de zogenaamde Trofeo Alexia georganiseerd. Het was het eerste buitenijsevenement van Zuid-Amerika, vernoemd naar het tweede kind van Willem-Alexander en Maxima. Nooit eerder hadden schaatsers de zomer uitgekozen om in het geboorteland van Maxima een wedstrijd af te handelen. Het idee is om dit evenement vast op de agenda te plaatsen, zodat in de zomermaanden wedstrijdritme kan worden opgedaan.

Koolhaas was één van de deelnemers aan die Trofeo Alexia, omdat deze liefhebber elke plek ter wereld bezoekt om te kijken of hij daar zijn schaatsen misschien kan aantrekken. Fazio was daar dus ook, en werd door Koolhaas overtuigd mee te doen aan het schaatsen in Europa. Dat idee werd erg goed ontvangen door de Argentijn, die zo'n avontuur wel ziet zitten. Hij hoopt dat het een eerste stap kan zijn naar het professionele schaatsen op de lange baan.

Met Derrick Parra en Chad Hadrick als voorbeeld van succesvolle inline-skaters op de lange baan hoopt nu ook Fazio deze overstap te maken. Hij hoopt op deelname aan wereldkampioenschappen en ongetwijfeld de Olympische Winterspelen. Het verschil tussen skaten en schaatsen is namelijk heel simpel: bij het eerste kun je geen olympische prijzen winnen en bij het tweede wél.

Alhoewel er geen schaatsijs is in de woonplaats van Fazio heeft hij de nodige ervaring met wintersporten opgedaan toen hij in Canada woonde. In dat land hield hij zich vooral bezig met schaatsen.

Op 12 oktober arriveert hij dus in Nederland, waar hij een goed onthaal zal krijgen. Hij komt in een gastgezin te wonen, krijgt wellicht een privé-fysiotherapeut en er zijn hem trainingen aangeboden door voormalige schaatscracks.

Nu maar hopen op een Elfstedentocht na de recente voorspellingen voor een extreem strenge winter. Alhoewel Koolhaas in alle eerlijkheid niet denkt dat de Argentijn kans maakt op een sensationele overwinning. Maar misschien wil Maxima wel samen met hem proberen Leeuwarden te halen, net als haar man ooit deed. Ik zou in ieder geval geen betere manier weten om in te burgeren.