Schaatspeloton.nl - Nieuws - Mats Stoltenborg soleert naar dagwinst, eindzege Vierdaagse Niels Mesu

Mats Stoltenborg soleert naar dagwinst, eindzege Vierdaagse Niels Mesu

geplaatst zondag 18 december 2016 om 18:32:08 op Schaatspeloton.nl

Niels Mesu (AB Transport) is in Alkmaar gehuldigd als eindwinnaar van de KPN Vierdaagse. De Zeeuw die in de kopgroep als vierde finishte haalde voldoende punten om Gary Hekman (AB Vakwerk) die de slag miste voorbij te gaan. De finale zelf werd gewonnen door Mats Stoltenborg (Bouw & Techniek) die bij het afsprinten van het peloton wegsprong en na een solojacht Pim Cazemier (Lasaulec) en Bart van der Vlugt (Port of Amsterdam/SKITS) achter zich liet.

De KPN Vierdaagse kreeg op het zware ijs van De Meent een spetterende ontknoping. Bart Swings (Victorie) die na zijn afwezigheid gisteren nog kans had op de eindzege kon daar echter geen rol in spelen. De Belg had voor de wedstrijd met een blessure afgezegd. AB Vakwerk leek met twee man bij de beste vijf in het klassement, waaronder klassementsleider Gary Hekman, de beste kaarten te hebben om de eindzege in de Vierdaagse binnen te halen. De ploeg van coach Roy Boeve miste in Alkmaar echter de beslissende slag. Een groep van acht rijders met daar vanuit het klassement de gevaarlijke rijders Niels Mesu, Ingmar Berga (Okay Fashion & Jeans) en Sjoerd den Hertog (Lasaulec) dubbelde het peloton een ronde in de 150-rondenmarathon.

De wedstrijd werd daarna gecontroleerd door de mannen van Bouw & Techniek en AB Transport voor hun kopmannen Stoltenborg en Mesu. AB Transport kreeg daarbij ongeoorloofde steun van Bob de Vries (Royal A-ware). AB Transport is de tweede ploeg van hoofdmacht Royal A-ware. De jury besloot voor de steun van De Vries hem een diskwalificatie toe te kennen. Deze diskwalificatie blijft echter zonder veel gevolgen. De Vries stond niet hoog in het klassement van de Vierdaagse en omdat de diskwalificatie niet met een kaart vergezeld gaat zal het ook geen schorsing opleveren voor de leider in de KPN Marathon Cup.

De sprint van het peloton werd gewonnen door Gary Hekman die met de daarbijhorende negende plek 12 punten verzamelde. Dit betekende voor Niels Mesu dat hij in de finale minimaal zesde moest worden en Ingmar Berga niet moest gaan winnen om de eindzege van Hekman af te snoepen. Op het moment dat het peloton na het afsprinten van de baan ging was het duidelijk dat Mats Stoltenborg zich vanuit de pelotonsprint gelanceerd had voor een aanval. De rest van de kopgroep reageerde niet direct en de Hoofddorper pakte een aanzienlijke voorsprong. Eerst Pim Cazemier en later Bart van der Vlugt kozen solo voor de achtervolging, maar vanuit de rest van de kopgroep kwam geen achtervolging op gang. Stoltenborg slaagde er zelfs in de andere schaatsers, op Cazemier en Van der Vlugt na, op een ronde te zetten. Het was dus 3 ronden voor de finish dat er gesprint werd om de derde plaats. Niels Mesu wist die plek en daarmee de eindwinst in de KPN Vierdaagse op te eisen. Cazemier en Van der Vlugt kwamen ook niet meer in de buurt van Stoltenborg die zo zijn tweede overwinning van zijn carrière kon behalen. Pim Cazemier finishte als tweede, Bart van der Vlugt mocht als derde naar het podium. Voor Bouw & Techniek was de overwinning van Mats Stoltenborg een beloning van een lange aanvallende jacht op een zege dit seizoen. Deze week waren zij met Robert Post en Bart Mol er al dicht bij maar vandaag kregen zij loon naar werken.

De eindoverwinning in de KPN Vierdaagse was dus voor Niels Mesu die ondanks geen van de etappes gewonnen te hebben de meeste punten wist te verzamelen. Gary Hekman kwam uiteindelijk 4,9 punten te kort, Frank Vreugdenhil bleef op de derde plaats net zijn ploeggenoot Ingmar Berga voor.

Bekijk ook:

Uitslag