Schaatspeloton.nl - Nieuws - Haarlemse dubbelslag voor Elma de Vries in KPN Marathon Cup

Haarlemse dubbelslag voor Elma de Vries in KPN Marathon Cup

geplaatst zaterdag 19 november 2016 om 21:05:01 op Schaatspeloton.nl

De Jan van der Hoorn Schaatssport Marathon, de vijfde wedstrijd in de KPN Marathon Cup, is gewonnen door Elma de Vries (Palet Schilderwerken). De 33-jarige Meppelse won de sprint van een kopgroep van vier die voor het peloton finishte. Lisa van der Geest (MKBasics.nl), De Vries' directe concurrent in de strijd om het Oranje, finishte als tweede voor Janneke Ensing (Lasaulec) die als derde finishte waardoor De Vries het Oranje leiderspak overnam van de afwezige Francesca Lollobrigida (MKBasics.nl).

Voorafgaande leek het in Haarlem een tweestrijd te gaan worden tussen Elma de Vries en Lisa van der Geest om de leiding in het klassement. Francesca Lollobrigida, die vanwege wereldbekerverplichtingen in Haarlem afwezig was, had een voorsprong van 9 punten op De Vries en 10 op Van der Geest. Het leek dus wel zeker dat de Italiaanse haar leiding zou gaan verliezen. Irene Schouten (Royal A-ware) mengde zich als vierde in het klassement niet in de strijd, zij was eveneens afwezig. De Vries en Van der Geest waren actief in de wedstrijd, dit gold overigens ook voor Anne Tauber (Artecef), vorig seizoen nog derde op het Haarlemse ijs, die zich met het strijdende tweetal en Loes Adegeest (Forte Development) in de eerste serieuze ontsnapping terug zag. Het kwartet werd ingerekend waarna een tweede omvangrijkere groep in de aanval ging. Hierin was Elma de Vries opnieuw aanwezig, maar leek Lisa van der Geest de slag te missen. Corina Strikwerda (Lasaulec), de nummer vijf van het klassement, zat ook in deze ontsnapping die kansrijk leek te zijn. Maar het was juist Strikwerda's ploeggenote Janneke Ensing (Lasaulec) die met een lange krachtinspanning het peloton terug bracht waarmee de kans voor Strikwerda om op te schuiven in het klassement verkeken was.

Ensing forceerde vervolgens wel zelf de beslissende ontsnapping waarin opnieuw Tauber, Van der Geest en De Vries zich posteerden. Het viertal bouwde de voorsprong maar langzaam uit, maar van achteruit kwam er geen directe dreiging. Samenwerkend kwam de kopgroep niet tot een ronde voorsprong, maar het was wel duidelijk dat zij gingen sprinten om de zege. Op de bel ging Janneke Ensing aan, maar haar versnelling werd opgevangen door Lisa van der Geest. Op het laatste rechte stuk kwam Elma de Vries nipt voorbij Van der Geest en pakte zo zowel de dagzege als het Oranje leiderspak. Ensing legde beslag op de derde plaats, terwijl Tauber als enige uit de kopgroep naast het podium greep.

Bekijk ook:

Uitslag