Schaatspeloton.nl - Nieuws - Emotionele Irene Schouten wint eerste marathon in nieuwe Thialf

Emotionele Irene Schouten wint eerste marathon in nieuwe Thialf

geplaatst zaterdag 12 november 2016 om 20:18:57 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten legt het peloton in de sprint haar wil op.

Irene Schouten legt het peloton in de sprint haar wil op. (bron: Schaatspeloton.nl)

De eerste marathon in het volledig vernieuwde Thialf is gewonnen door Irene Schouten (Royal A-ware). In de massasprint rekende de Nederlands Kampioene af met Bianca Roosenboom (ZiuZ) en Iris van der Stelt (MKBasics.nl). Schouten, die afgelopen week haar moeder in het ziekenhuis opgenomen zag worden na een hersenbloeding, juichte op de streep ingetogen en liet na afloop ruimte voor haar emoties. De afwezige Francesca Lollobrigida (MKBasics.nl) had genoeg punten om haar klassementsleiding vast te houden.

De Dames brachten het publiek in Heerenveen een gesloten koers. In de tweede helft van de koers waren het Daniƫlle Bekkering (KOGA) en Marlous Hoogeveen (Egbert Egberts/PTH Group) die dit slot met een aanval probeerde te forceren. Maar het peloton kwam terug waarna er op geen moment meer een echte aanvallende dreiging kwam en het was dan ook de massasprint die de winnares bepaald.

Hierin toonde Irene Schouten zich oppermachtig. Met meters voorsprong klopte ze Bianca Roosenboom en Iris van der Stelt die allebei voor het eerst dit seizoen een podiumplek wisten op te eisen. Elma de Vries (Palet Schilderwerken) finishte op de vierde plaats vlak voor Lisa van der Geest (MKBasics.nl), met wie zij voor aanvang van de wedstrijd gedeeld tweede stond in het klassement. Hierdoor kwam de Meppelse 17 punten dichterbij op de in Heerenveen vanwege Aziatische wereldbekerverlichtingen afwezige Francesca Lollobrigida. Met een achterstand van 9,3 punten heeft De Vries volgende week in Haarlem een goede kans het Oranje over te nemen. Ditzelfde geldt trouwens ook voor Van der Geest die een punt achter De Vries volgt en voor Irene Schouten die met haar overwinning tot op 13,1 punt komt van de Italiaanse klassementsaanvoerster.

Voor Schouten was er na afloop ruimte haar emotie te tonen. Betraand stond de West-Friesin de pers te woord na een week waarin haar moeder met een hersenbloeding in het ziekenhuis werd opgenomen waar ze op dit moment nog niet bij kennis op de Intensive Care ligt.

Bekijk ook:

Uitslag