Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jury trekt de teugels aan, 13 gele kaarten in Tilburg

Jury trekt de teugels aan, 13 gele kaarten in Tilburg

geplaatst maandag 7 november 2016 om 18:13:29 op Schaatspeloton.nl

Jan Blokhuijsen reed zaterdag de marathon zonder beennummers. Hij kreeg hiervoor van de jury een gele kaart. Twaalf andere rijders gingen ook met een gele prent in het boekje van de scheidsrechter.

Jan Blokhuijsen reed zaterdag de marathon zonder beennummers. Hij kreeg hiervoor van de jury een gele kaart. Twaalf andere rijders gingen ook met een gele prent in het boekje van de scheidsrechter. (bron: Schaatspeloton.nl)

Het trok in Tilburg zeker de aandacht: de wedstrijdjury deelde maar liefst dertien gele kaarten uit tijdens de derde wedstrijd in de KPN Marathon Cup. Opvallend is dat de kaarten gegeven werden voor wat je randzaken kan noemen. Er werd met name gelet op foutieve beennummers en niet werkende transponders. Dat is doelbewust, de scheidsrechterscommissie en de competitieleider geeft aan deze zaken in orde te willen hebben zodat de jury zich volledig kan focussen op het sportief en eerlijk verlopen van de wedstrijd.

De meeste aandacht kreeg in Tilburg de gele kaart van Sven Kramer wiens transponders geen signaal gaven. Het feit dat de jury hier een gele kaart voor geeft is overigens een verlichting van de reglementen van vorig seizoen waarin dit nog bestraft zou moeten worden met een diskwalificatie. Dit maakte voor Kramer overigens niet uit. De marathondebutant finishte buiten de top-20 waarin de posities niet door de finishvideo maar juist door transpondertijden wordt opgemaakt en laat de langebaankampioen nu juist door het ontbreken van transponders niet geplaatst kunnen worden. De scheidsrechterscommissie geeft aan hier van te hebben geleerd. Voortaan zal een testlus aanwezig zijn in de juryruimte om voor transponders van nieuwe rijders voorafgaande aan de wedstrijd te kunnen testen of zij signaal geven. In Amsterdam is dit bij het eerste wedstrijd van het seizoen ook gedaan en daar zijn al veel niet werkende transponders mee afgevangen die tijdens de zomer leeg waren geraakt.

Naast Kramer ontvingen ook Jan Blokhuijsen, Mart Bruggink (Lasaulec), Ruurd Dijkstra (Victorie), Peter van de Pol en Roelof Koops (beiden Skate4AIR), een gele kaart in de Heren Topdivisie. Dit allemaal voor het dragen van een niet reglementair nummer of in het geval van Blokhuijsen zelfs helemaal geen nummer. In de Dames Topdivisie waren er gele kaarten voor Kimberly Muusse (Lasaulec) en Eva van den Born (ACE), terwijl er bij de Beloften met Jasper van Mierle, Luuc Bugter (beiden Van den Hoogen Tegels & Sanitair Natuursteen), Wop van Cappelle, Swen Faber en Axel Koopman (allen Skate4AIR) vijf schaatsers voor de bijl gingen.

Oude nummers
In de bestrafte rijders zijn ook meteen de ploegen met probleem te zien. Lasaulec, Skate4AIR en Van den Hoogen Tegels & Sanitair Natuursteen hebben als enige ploegen nog niet bij alle rijders de beennummers onder elkaar in plaats van naast elkaar op het pak gedrukt staan. Opvallend is te noemen dat Lasaulec en Skate4AIR dit bij haar andere rijders wel op orde hebben. Eerdere wedstrijden was dit nog niet zo. De KNSB heeft de eerste twee wedstrijden dit gedoogd en heeft na aankondiging nu besloten hier wel tegen op te treden.

Niet gedetecteerde transponders
Datzelfde geldt overigens ook voor niet werkende of lege transponders. Sinds vorig seizoen worden bijna lege of niet gedetecteerde transponders na afloop van de wedstrijd op de officiële uitslag geplaatst zodat rijders hier actie op kunnen nemen. Zaterdag hebben alleen schaatsers waarvan beide transponders niet gedetecteerd werden een gele kaart gekregen. In de toekomst geeft de scheidsrechterscommissie van de KNSB aan dat ook één niet gedetecteerde transponder automatisch tot een gele kaart zal gaan leiden. Daarom communiceren ze nu ook voorafgaande aan de wedstrijd in de rijdersmailing van de KNSB welke transponders een probleem hebben.

Sportief begin van het seizoen
Overigens wordt vanuit de scheidsrechterscommissie positief gekeken naar de sportiviteit van de eerste wedstrijden. Over het algemeen wordt er netjes gereden is de teneur. Met name een pluim wordt gegeven aan de Regiotopdames, een categorie die vorig seizoen regelmatig op de vingers getikt moest worden maar afgelopen zaterdag zonder incidenten de wedstrijd volbracht. Die zelfde positiviteit is er ook over het afronden van de punten op de schaatsijzers die goed op orde zijn en over het gedrag rond het dragen van de helm. Vanaf dit seizoen wordt er gecontroleerd of de helm van het betreden van het ijs tot het finishen van de laatste rijder gedragen wordt. De scheidsrechterscommissie spreek de hoop uit dat het seizoen zo sportief zal blijven als het nu is.