Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ereprijzen voor Heideman, Van der Stelt en Klinkhamer

Ereprijzen voor Heideman, Van der Stelt en Klinkhamer

geplaatst zondag 20 maart 2016 om 22:58:36 op Schaatspeloton.nl

Jan Maarten Heideman is op de slotdag van de ISU World Cup Finale in Heerenveen door de KNSB geëerd voor zijn prestaties in de schaatssport. Heideman ontvingen de KNSB waarderingsspeld in goud.

Jan Maarten Heideman is op de slotdag van de ISU World Cup Finale in Heerenveen door de KNSB geëerd voor zijn prestaties in de schaatssport. Heideman ontvingen de KNSB waarderingsspeld in goud. (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

Jan Maarten Heideman is op de slotdag van de ISU World Cup Finale in Heerenveen door de KNSB geëerd voor zijn prestaties in de schaatssport. Heideman ontvingen de KNSB waarderingsspeld in goud. In het KPN Clubhuis werd Iris van der Stelt daarnaast gehuldigd als Marathonschaatsster van het Jaar en ontving Koen Klinkhamer de Willem Poelstra Trofee. De prijs voor Marathonschaatser van het Jaar werd in Heerenveen nog niet uitgereikt.

Jan Maarten Heideman ontving de gouden speld. De onderscheiding werd uitgereikt in het KPN Clubhuis. De Oldebroeker heeft afgelopen maand een punt gezet achter zijn carrière. Hij gaat de boeken in als meest succesvolle marathonschaatser ooit met onder andere 77 dagzeges op kunstijs, waaronder drie Nederlandse titels. Heideman werd ook drie maal Nederlands kampioen op buitenlands natuurijs (ONK) en zegevierde twee maal in de Alternatieve Elfstedentocht in Finland. Daarnaast veroverde hij vijf maal de KNSB Marathon Cup en is daarmee recordhouder. Heideman gold als de 'Willie Wortel' van het schaatspeloton, hij testte jarenlang van alles uit.

In het KPN Clubhuis werden ook twee marathonprijzen uitgereikt. In het verleden werd het marathonseizoen altijd afgesloten met de uitreiking van de Dick van Gangelen Trofee. Die prijs is er niet meer. De rijders en rijdsters uit de Top Divisie worden nu met jaarprijzen geëerd door de KNSB. Die zijn dit keer tot stand gekomen op voorspraak van de ploegleiders van de teams op het hoogste niveau en aan de hand van diverse rankings.

Bij de dames werd Iris van der Stelt gekozen tot Marathonschaatsster van het Jaar. Zij kreeg meer stemmen en punten dan de twee andere genomineerden Brigit Witte en Janneke Ensing, en kreeg de fraaie prijs uitgereikt door Mariska Huisman. Bij de heren zijn Gary Hekman, Frank Vreugdenhil en Niels Mesu als kandidaten voor de Marathonschaatser van het Jaar-prijs naar voren geschoven. De uitreiking van deze prijs vindt op een later moment plaats, omdat niet alle genomineerden beschikbaar waren.

De vele honderden schaatsfans in het KPN Clubhuis waren ook getuige van de uitreiking van de Aanmoedigingsprijs Marathonschaatsen, ook wel de Willem Poelstra Trofee. Koen Klinkhamer nam deze prijs, een cheque van 2500 euro, in ontvangst uit handen van Toine Doreleijers, voorzitter van de Stichting Wintersporten.