Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga en Irene Schouten winnen Eindklassement World Cup Mass-start

Arjan Stroetinga en Irene Schouten winnen Eindklassement World Cup Mass-start

geplaatst zondag 13 maart 2016 om 17:26:50 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten won na een lange achtervolging na een val in het begin van de wedstrijd en hield Ivanie Blondin (Canada) achter haar.

Irene Schouten won na een lange achtervolging na een val in het begin van de wedstrijd en hield Ivanie Blondin (Canada) achter haar. (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

Tijdens de ISU World Cup Finale hebben Arjan Stroetinga en Irene Schouten (beiden Royal A-ware/Fonterra) de eindzege in de Wereldbeker Mass-start veiliggesteld. Stroetinga finishte de finale achter Bart Swings (Team Stressless) en Fabio Francolini (Schaatsteam Bouw & Techniek) als derde maar die was voldoende voor de eindwinst. Schouten won na een lange achtervolging na een val in het begin van de wedstrijd en hield Ivanie Blondin (Canada) achter haar.

Voorafgaande aan de finale waren er met Stroetinga, Francolini, Swings, Jorrit Bergsma en Alexis Contin (beiden Royal A-ware/Fonterra) nog vijf gegadigden voor de eindwinst. Het was Bergsma die in de slotfase de aanval koos en zo dicht bij de overwinning kwam. Bij het ingaan van de laatste ronde had hij nog een voorsprong maar op het laatste rechte stuk werd Bergsma bijgehaald en moest hij genoegen nemen met de vierde plaats. Bart Swings won de sprint en pakte zo de laatste 150 punten, Fabio Francolini werd tweede en Arjan Stroetinga haalde op de derde plaats net voldoende punten om de Wereldbeker op te eisen. Swings vond zich in de eindrangschikking terug op plaats twee, Francolini ging met het brons naar huis.

Bij de Dames kwamen Irene Schouten en Francesca Lollobrigida (Athleteshop/Koopjesdrogisterij) al in de beginfase ten val na een aanvaring van Schouten met Ivanie Blondin. Blondin en Schouten waren de belangrijkste twee kandidaten voor de eindwinst, maar ook Misaki Oshigiri (Japan) had op plaats drie nog kans. Na sleurend werk van Carien Kleibeuker (Royal A-ware/Fonterra) konden Schouten en Francolini laat in de wedstrijd weer aansluiten bij het peloton. Net op tijd om zich in de eindsprint te kunnen gaan mengen. Hierin toonde Schouten zich de sterkste en nam zo de Wereldbeker over van Blondin die genoegen moest nemen met de tweede plaats. Miho Takagi (Japan) finishte de finale als derde en klom in het klassement op naar plaats drie, vlak achter haar landgenote Oshigiri die met plaats vijf in de slotwedstrijd haar derde plaats in het eindklassement veiligstelde.

Bekijk ook:

Uitslag Heren
Uitslag Dames