Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga wint 100e Schaatsmarathon van Alkmaar, Eindwinst 'gewoon' voor Berga

Stroetinga wint 100e Schaatsmarathon van Alkmaar, Eindwinst 'gewoon' voor Berga

geplaatst zaterdag 20 februari 2016 om 22:43:43 op Schaatspeloton.nl

De honderdste Schaatsmarathon van Alkmaar is gewonnen door Arjan Stroetinga (Royal A-ware/Fonterra).

De honderdste Schaatsmarathon van Alkmaar is gewonnen door Arjan Stroetinga (Royal A-ware/Fonterra). (bron: Schaatspeloton.nl)

De honderdste Schaatsmarathon van Alkmaar is gewonnen door Arjan Stroetinga (Royal A-ware/Fonterra). De Nederlands Kampioen was tijdens de KPN Marathon Cup Finale Fabio Francolini (Schaatsteam Bouw & Techniek) en Simon Schouten (Royal A-ware/Fonterra) te rap af. Klassementsleider Ingmar Berga (Royal A-ware/Fonterra) zag vanaf de kant dat zijn eindzege niet in gevaar kwam en kon na afloop de KPN Marathon Cup ophalen.

Het was een wel heel ongebruikelijke situatie dat de leider van het klassement, de schaatser die naar alle verwachtingen het de cup ging winnen, de slotwedstrijd vanaf de tribune moest aanzien. Maar Ingmar Berga zag in zijn vrijetijdskleding dat de wedstrijd op het ijs voor hem goed plooide en dat hij uiteindelijk 'gewoon' de laatste Oranje trui van het seizoen kon aantrekken.

In de honderdste schaatsmarathon in Alkmaar waren het uiteindelijk zeven rijders die gingen uitmaken wie de laatste wedstrijd van het seizoen ging winnen. Het zevental, dat twee ronden voorsprong had gepakt op het peloton, miste Berga's belangrijkste concurrent Frank Vreugdenhil (Okay Fashion & Jeans). Vreugdenhil vond zich aan het eind terug in de tweede groep met een ronde voorsprong op een peloton dat uiteindelijk nog maar uit een paar rijders bestond. De sprint van het zevental werd gewonnen door Arjan Stroetinga door Fabio Francolini en Simon Schouten te kloppen.

In de eindrangschikking ging de grootste prijs dus naar Ingmar Berga, iets wat duidelijk de goedkeuring van het publiek kon wegdragen. Op het eindpodium werd hij geflankeerd door Frank Vreugdenhil en Robert Post (Schaatsteam Bouw & Techniek). Post mocht als beste jongere ook definitief de Witte leiderstrui aantrekken. Mats Stoltenborg en Evert Hoolwerf (beiden Team Tjolk) kwamen als de nummers twee en drie in dit klassement op het podium. Het ploegenklassement werd gewonnen door Royal A-ware/Fonterra dat bij de uitreiking slechts een zeer matig applaus ontving van het publiek. Schaatsteam Bouw & Techniek en Team Tjolk gingen met de tweede en derde prijs naar huis.

Bekijk ook:

Uitslag