Schaatspeloton.nl - Nieuws - Gary Hekman en Lisa van der Geest winnen Aart Koopmans Memorial

Gary Hekman en Lisa van der Geest winnen Aart Koopmans Memorial

geplaatst zaterdag 30 januari 2016 om 10:50:02 op Schaatspeloton.nl

Lisa van der Geest soleerde in de slotfase naar de winst na medevluchtster Aggie Walsma van haar af te hebben geschud.

Lisa van der Geest soleerde in de slotfase naar de winst na medevluchtster Aggie Walsma van haar af te hebben geschud. (bron: Vincent Riemersma)

De Aart Koopmans Memorial is gewonnen door Gary Hekman (Van Werven) en Lisa van der Geest (Athleteshop/Koopjesdrogisterij). Hekman was na 100 kilometer in de sprint sneller dan Fabio Francolini (Schaatsteam Bouw & Techniek) en Crispijn Ariëns (Van Werven). Van der Geest soleerde in de slotfase naar de winst na medevluchtster Aggie Walsma (Cenned) van haar af te hebben geschud. Ineke Dedden (Palet Schilderwerken) won op ruim 2 minuten de sprint om de derde plaats.

Bij de Heren ontstond in de tweede helft van de wedstrijd een sterke kopgroep met Frank Vreugdenhil (Okay Fashion & Jeans), Rick Smit en Crispijn Ariëns (beiden Van Werven), de broers Christoffel en Johan Hendriks (beiden Haven Amsterdam/SKITS), Sjaak Schipper en Fabio Francolini (beiden Bouw & Techniek), Robin Snoek (CRV-Interfarms), Sam Boon (AB Vakwerk) en Simon Schouten (Royal A-ware/Fonterra). Het tiental bouwde de voorsprong uit tot een minuut en kreeg met nog zo'n 20 kilometer te gaan gezelschap van een achttiental dat de oversteek vanuit het peloton had gemaakt. Hierbij ook de uiteindelijke winnaar Gary Hekman.

Het was deze groep die, uitgedund, ging sprinten om de zege. Het peloton kwam niet meer terug. Gary Hekman toonde zich in de eindsprint het snelst. De Beer van Gramsbergen, die afgelopen woensdag zijn elleboog havende bij twee valpartijen in de Alternatieve Elfstedentocht die hij als derde zou finishte, rekende op de meet af met Fabio Francolini en Crispijn Ariëns. Voor de derde plaats moesten de videobeelden worden teruggekeken, Simon Schouten greep zo net naast de podiumplaats.

Bij de Dames werd de wedstrijd gemaakt door een vroege ontsnapping. Met nog meer dan de helft voor de boeg kozen Aggie Walsma (Cenned) en Lisa van der Geest (Athleteshop/Koopjesdrogisterij) de aanval. Het tweetal bouwde de voorsprong uit tot twee minuten en vanuit het peloton kon het gat niet worden gedicht. In de laatste 10 kilometer probeerde Jessica Merkens (Mastermind) en Nicky van Leeuwen (MKBasics.nl) nog wel de oversteek te maken maar het gat met het leidende tweetal was te groot. In de slotfase koos Van der Geest de aanval en de Warmondse soleerde zo naar de zege in de tweede wedstrijd van de KPN Grand Prix. Walsma eindigde op 18 seconden op de tweede plaats. Ineke Dedden (Palet Schilderwerken), in de slotkilometer ontsnapt uit het peloton finishte als derde.

De Alternatieve Elfstedenwinnaars Niels Mesu (Tjolk) en Birgit Witte (Cenned) eindigde respectievelijk als negende en elfde. Voor Witte was dit net genoeg om het Groene leiderspak van de KPN Grand Prix te behouden. Walsma, die woensdag als derde eindigde, kwam tot op 0,1 punt van de Duivendrechtse. Niels Mesu moest het groene tricot afstaan aan Gary Hekman.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren