Schaatspeloton.nl - Nieuws - Gary Hekman en Irene Schouten winnen eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen

Gary Hekman en Irene Schouten winnen eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen

geplaatst dinsdag 19 januari 2016 om 21:18:39 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten

Irene Schouten (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

De eerste marathon op natuurijs is in Haaksbergen gewonnen door Gary Hekman (Team Van Werven) en Irene Schouten (Royal A-ware/Fonterra). Hekman was het rapst van een kopgroep met een ronde voorsprong, daarbij Simon Schouten (Royal A-ware/Fonterra) en de Belg Bart Swings (Team Stressless) naar plaats twee en drie verwijzen. Irene Schouten rekende in winterse omstandigheden af met medevluchtsters Elma de Vries (MKBasics.nl) en Emma Engbers (Team Mastermind).

Bij de Dames werd de koers gekleurd door een lange ontsnapping van Elma de Vries, Emma Engbers, Irene Schouten en Ineke Dedden (Palet Schilderwerken) die uiteindelijk ook tot het eind zou dragen. Het viertal vertrok halfkoers uit het peloton om niet meer terug gepakt te worden. Schouten toonde zich in de finale sterker dan Elma de Vries die in 2007, 2008 en 2009 nog winnaar was van de eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen. Schouten volgde De Vries nu op. Op het podium kregen Schouten en De Vries gezelschap van Emma Engbers die als derde finishte. Ineke Dedden had de ondankbare eer als enige van de kopgroep op de vierde plaats naar het podium te finishen.

Ook bij de Heren werd het publiek beloond met een aanvallende wedstrijd waar een kopgroep er in slaagde het peloton te verschalken. Het was Bart Swings die bij het rondgaan van de kopgroep als eerste solo de oversteek maakte naar de staart van het peloton, daarmee druk zettend op de concurrentie in de kopgroep om snel aan te sluiten. Ze deden dit echter even later waardoor de strijd om de eerste natuurijszege door de complete kopgroep gevoerd ging worden. Het was hier in de finale Crispijn Ariëns (Team Van Werven) die een belangrijke controlerende rol vervulde voor de ook in de kopgroep aanwezige rappe Gary Hekman. Verschillende aanvallen, die van alle kanten zeker op Hekman werden uitgevoerd, werden vakkundig door Ariëns geneutraliseerd. In de laatste ronden probeer Jouke Hoogeveen (Team De Haan Westerhoff) als laatste nog het groen-gele blok van Van Werven te verschalken maar de Amsterdam werd met het ingaan van de voorlaatste bocht overvleugeld waarna Hekman de leiding nam om die niet meer af te staan. Op de meet kon Hekman de zege bejubelen voor Simon Schouten die tweede werd en Bart Swings die als derde naar het podium mocht.

Bekijk ook:

Winnaars van de eerste Nederlandse natuurijsmarathon in een seizoen
Uitslag Heren
Uitslag Dames