Schaatspeloton.nl - Nieuws - Brabantse winst voor Crispijn Ariëns in Eindhoven

Brabantse winst voor Crispijn Ariëns in Eindhoven

geplaatst zaterdag 9 januari 2016 om 22:28:08 op Schaatspeloton.nl

(bron: Schaatspeloton.nl)

De Unilin Schaatsmarathon, de dertiende etappe van de KPN Marathon Cup, is in Eindhoven gewonnen door Crispijn Ariëns (Team Van Werven). De tegenwoordig in Friesland woonachtige Brabander was Brabants ijs het snelste in de massasprint. Fabio Francolini (Schaatsteam Bouw & Techniek) werd tweede terwijl Ingmar Berga (Royal A-ware/Fonterra), die het in de lichtstad zonder ploeggenoten moest doen, met een derde plaats zijn klassementsleiding verstevigde.

Ariëns' ploeg Van Werven kwam in Eindhoven gedecimeerd aan de start. Met Rick Smit gedwongen aan de kant en Gary Hekman net als de nagenoeg volledige ploeg van Royal A-ware/Fonterra op training in de zon was alleen ook Thom van Beek voor de groen-gele formatie op het Brabantse ijs. Van Beek probeerde in de tweede helft van de koers nog even solo weg te komen. Dit was nadat de wedstrijd zo'n 40 ronden voor het eind geneutraliseerd was na een val waarbij Marco van der Tuin (Team Man&Mach) bleef liggen. Wonderbaarlijk genoeg stond deze zelfde rijder echter na het lichamelijke letsel wat van zich af te hebben geschud weer aan de start bij de herstart. Dit was mogelijk omdat hij op het moment van neutralisatie nog geen ronde achterstand had en dus niet uit koers moest. Iets waar de jury met het reglementenboek in de hand niets aan kon doen en wat waarschijnlijk in de zeer nabij toekomst in de reglementen aangepast moet gaan worden.

De wedstrijd draaide op het Brabantse ijs op een massasprint waar Crispijn Ariëns zichzelf en Brabant aan een overwinning hielp. Ariëns was dat de eerste kunstijszege op het hoogste niveau in zijn carrière. Op de meet was Ariëns net iets rapper dan de Italiaan Fabio Francolini die tweede werd en Ingmar Berga die met een derde plaats zijn leiding in het klassement alleen maar meer verstevigde. Berga moest het in de lichtstad zonder ploeggenoten doen. In zijn eentje hield hij zich echter moeiteloos staande en de eindzege voor de Drent lijkt nog slechts een kwestie van tijd.

Bekijk ook:

Uitslag